Монтираха над 800 камери в училищата за зрелостните изпити
Монтираха над 800 камери в училищата за зрелостните изпити / cнимкa: DarikNews, Юлиана Николова
Монтираха над 800 камери в училищата за зрелостните изпити
19615
Монтираха над 800 камери в училищата за зрелостните изпити
  • Монтираха над 800 камери в училищата за зрелостните изпити

Над 800 камери в училища в цялата страна ще следят учениците и квесторите по време на утрешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, след като направи демонстрация на работата на системата за видеонаблюдение.

Вълчев подчерта, че камерите не целят да се прави училищен римейк на шоуто „Биг Брадър" и че след провеждането на матурите те ще бъдат използвани само за опазване на реда в учебните заведения. За пръв път тази година в картите за оценяване на зрелостниците ще има нова колона, която ще даде възможност за анализ на най-често допусканите грешки. „Никой не смята ежедневно да гледа какво става в 40 000 класни стаи. Това не е и възможно", каза Вълчев.

Министър Вълчев обясни, че камерите са подвижни и ще бъдат монтирани в общите части и училищните дворове с възможност да бъдат премествани, когато се провеждат изпити. „Не навсякъде камерите могат да бъдат виждани  от учениците", уочни още той.
 
Ако системата засече ученик, които преписва, работата му ще бъде анулирана, а квесторите, които позволяват това - ще бъдат уволнявани, закани се Даниел Вълчев. „Аз като квестор си спомням - кандидат-студента е с три пищова, омотан целия в кабели, и ние - трима души, му правим забележка. Това не е сериозно", изтъкна просветният министър.
 
В картите за оценяване за пръв път след приключване на матурата, ще се отбелязва кой как е отговорил, дори в рамките на една си съща класна стая. „Ако някъде в главите на всички ученици са възникнали едни и същи отговори, било верни или грешни, това е ясен знак, че някой от квесторите не си е свършил работата", каза още Вълчев.
 
По-голяма част от камерите са в професионалните гимназии, защото там е има по-добра техническа възможност за монтирането им, каза Вълчев. Той обеща, че до една година в страната ще функционира интегрирана система за училищно видеонаблюдение в цялата страна. В неделя ще се проведе задължителният зрелостен изпит по литература. Във вторник е матурата по предмет по избор.