Мнозинството ще отхвърли искания вот на недоверие
Мнозинството ще отхвърли искания вот на недоверие / netinfo
Над 6 часа продължиха дебатите в парламента по внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета за кризата в здравеопазването. От мнозинството бяха категорични, че ще отхвърлят искането за оставка на кабинета, защото то е плод на популизъм.

Кабинетът трябва да си отиде, защото няма воля да изведе страната ни от сегашната криза в сектора, категорични бяха от опозицията

След представянето на мотивите за вота, от мнозинството заявиха, че виновни за сегашното състояние на здравеопазването са онези, които към момента искат оставката на правителството. Гласуването по вота ще бъде в петък.

Премиерът Сергей Станишев заяви, че няма хаос и криза в здравеопазването, има проблеми в тази сфера, голяма част от които са унаследени.

Министър-председателят обвини правителството на Иван Костов, че е провело шокова реформа, която е струвала много на здравето на българите. Превърнахте лекарите в бюрократи и търговци в една реформа, в която липсва пациентът, каза Сергей Станишев. Той обвини синьото управление за още нещо – че е създало монопол на Здравната каса и Лекарския съюз, управлявани от един и същ политически кръг. Тъкмо затова, подчерта премиерът, това правителство и мнозинство ще прецени внимателно всички рискове при изработването на дългосрочната си здравна стратегия. Според Станишев Българският лекарски съюз е превърнат в стопански субект.

Тодор Кумчев от левицата припомни, че здравната каса е създадена през 1999 година, през 2000 година болниците станаха търговски дружества, с всичките негативи и позитиви на тези нововъведения, подчерта Кумчев.

Антония Първанова от НДСВ подчерта, че единственото подредено нещо, което е донесло управлението на сините е системата за получаване на комисионни. Стъпка по стъпка искаме да поправим, това което направихте вие, посочи Първанова.

Според Лютви Местан от ДПС в основата на искания вот на недоверие не стои загрижеността на опозицията за реалните проблеми, а популизмът.

Лидерът на СДС подчерта, че вотът не е закачка с управляващите, а действие в резултата на провала на кабинета в политиката на здравеопазването. „Не е основателно да се отправят критики към нашето управление, не сме оставили стратегията „в мазата”, както твърдите госпожо Първанова”, подчерта от своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов. Той цитира данни СЗО за 2005 година, че в българското здравеопазване по нерегламентиран начин от пациентите са внесени повече от 1 млрд. лева.

Председателят на Здравната комисия в парламента Борислав Китов от БНС подчерта, че дебатът отново се профанизира. По-добре е да видим какво е действителното състояние и да потърсим възможните решения, подчерта д-р Китов.