Комисията по службите към парламента се събра на извънредно заседание при закрити врата, на което депутатите изслушаха шефовете на службите по казуса с украинския сайт "Миротворец".

Даниел
Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС изрази благодарност за бързата реакция на службите.

"Дадоха ни информация за въпросния сайт, откога съществува, как се е променял във времето. „Миротворец“ е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7 и ООН, които са имали инициатива за ограничаване на действието на тази платформа, особено по отношение на личните данни на лица, които не са ги давали по свое пожелание. Ние сме убедени, че българската държава през институциите трябва да подкрепят подобен тип инициативи, за да се стигне до ограничаване на публикациите в този сайт и начина, по който функционира. Службите ще направят оценка дали има потенциална заплаха и ще ни информират, както и останалите институции, които имат отношение по тази тема", посочи той след края на заседанието.

"Могат да се твърдят всякакви неща, но със сигурност ще работим с украинската страна, за да сме наясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация в случая. Не е хубаво български граждани, а и граждани на трети страни, в такива списъци. Тези списъци не са за отстраняване на хора, но и не допринасят за добрите отношения", заяви Даниел Митов.

Хубаво е български граждани да не попадат в списъци, които някой може да си интерпретира, каза Митов.

В Народното събрание са председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Антоан Гечев , директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев.

"Още вчера в Комисията по външни работи обсъдихме този въпрос. Бойко Борисов помоли МВнР да провери що за сайт е това, кои хора стоят зад него, и какъв е този списък изобщо", коментира по-рано председателят на комисия Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Поради чувствителните данни заседанието бе засекретено. На него ще присъства и Кристиан Вигенин от БСП, чието има присъства в списъка.

Българите в списъка на „Миротворец“: Реакции в парламента и от украинското посолство

Темата стана актуална през последните дни, след като се разбра, че в "Миротворец" е публикувана база данни за лица, които Украйна счита за врагове на страната, сред които и български граждани.

"Към момента нямаме необходимата информация, за да можем да предприемем институционални действия. Затова и през комисията по контрол на службите и през външна комисия ще направим необходимите проверки", добави Митов и категорично заяви, че е недопустимо български гражданин да попада в списъци, които са заплашителни.

До свикването на извънредното заседание се стигна след инициирана от БСП подписка. По-рано от левицата настояха ДАНС и службите да се заемат с проверка на казуса с украинския сайт.

"На заседанието трябва да дойдат шефовете на ДАНС, Държавна агенция за разузнаване, военно разузнаване и НСО и да информират депутатите за сайта „Миротворец“. Подписите си под искането положиха депутатите членове на комисията от БСП, ген. Атанасов от ПП-ДБ и „Възраждане“", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че това е направено, след като Митов не е свикал обикновено заседание на комисията, което е трябвало да се проведе днес.