Митничари спипаха румънка да крие злато в чанти със сладкиши
Митничари спипаха румънка да крие злато в чанти със сладкиши / netinfo

Близо 4 кг недекларирани златни накити откриха русенски митничари в чанти с хранителни продукти и сладкиши на румънска гражданка. Жената пренасяла скъпоценния товар в нарушение на валутния закон от Турция за Румъния, съобщиха от митницата.

Тя пътувала с „Ауди А8”. Луксозният автомобил със скритото на борда съкровище пристигнал на трасе „изход” на ГКПП Дунав мост, а в него пътували още една жена и двама мъже. Шофьорът и тримата пътници заявили, че нямат нищо за деклариране.

Багажът им бил проверен на скенер, след което всички били отделили чантите си, за да се знае кой багаж чия собственост е. В една найлонова торба със сладкиши, митничарите открили два пакета с ювелирни изделия от жълт метал. Едната от пътничките признала, че чантата е нейна. В друга нейна торба, отново между хранителни продукти, митничарите открили още шест пакета с накити.

Румънката обяснила, че купила златото от Турция за 85 000 евро.

Днес следобед по споразумение с прокуратурата тя беше осъдена на 25 000 лева глоба и 3 години лишаване от свобода условно с 5-годишен изпитателен срок. Златото е отнето в полза на държавата. Стойността му се изчислява на около 210 000 лева.

Още новини от Русе