Министър Цонев: Прибираме войниците от Ирак, тайна е кога
Министър Цонев: Прибираме войниците от Ирак, тайна е кога / cнимкa: Sofia Photo Agency
По-най бързия начин и в скоро време в страната ще бъде върнат контингентът ни от Ирак, тъй като вече е завършил мисията си и е изпълнил дадения от парламента мандат. В същото време ще се търси вариант на политическо решение за продължаване на мисията ни там до края на годината в съответствие с поетия от България ангажимент. Това каза министърът на отбраната Николай Цонев, след като участва в заседание на парламентарната комисия по отбрана.

Министър Цонев не конкретизира кога ще се върнат войниците от Ирак. „Ще използвам думата „военна тайна”, но в най-скоро време”, каза Цонев.

Относно отзоваването на двама офицери от контингента ни в Афганистан Цонев уточни, че причината е употреба на алкохол и че те ще бъдат наказани дисциплинарно според Устава. „По този начин аз показах, че няма да позволя да се правят безобразия и всеки трябва да спазва дисциплинарния устав на Българската армия.

По неофициална информация след употреба на алкохол двамата офицери са нахлули в помещение, обитавано от италиански военнослужещи. След като осъзнали грешката си обаче, българите си тръгнали, но за инцидента бил уведомен дежурният офицер. Наказанието за командира на ротата кап. Георги Веселинов е последно предупреждение за уволнение със срок една година, а заместникът му ст. лейт. Пейчо Генов е понижен в чин за шест месеца. От своя страна председателят на комисията Ангел Найденов допълни, че е отправена препоръка към военното ведомство за насочване на икономисаните от реформите в армията средства за подобряване на материалните и социални условия на военнослужещите. Междувременно комисията по антикорупция разгледа две замени и една продажба с военни имоти, които будят съмнения.