Министерството на отбраната реализира икономии с преструктуриране
Министерството на отбраната реализира икономии с преструктуриране / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, архив

2000 души ще бъдат съкратени в системата на отбраната до края на следващата година. Това съобщи в Перник военният министър Ангел Найденов, като отбеляза, че числеността е заложена в приетия през 2010 година План за организационното развитие на въоръжените сили.

Преструктуриране на звена с дублиращи се функции ще бъде предложено с цел оптимизиране на разходите и във връзка с 10-процентните съкращения на човешки ресурси и средствата за издръжка на администрацията, каза още Найденов.

Според заложените мерки, Военният канал, вестник „Българска армия" и Военната киностудия ще излязат от структурата на Министерството и ще бъдат обединени в Информационен център, който ще бъде на пряко подчинение на министъра на отбраната. Като мотив министър Найденов посочи издръжката само на Военния канал, който струва на бюджета 1 224 000 лева. Военното издателство ще бъде предложено за приватизация, допълни по темата Найденов.

Бившият Дом на армията в Брезник ще бъде превърнат в Исторически музей, след като Министерството на отбраната е в процедура на безвъзмездно прехвърляне на сградата на общината. Същата процедура е предприета и за бившето поделение в Радомир.