Миков: Шествието в деня на вота на недоверие е незаконно
Миков: Шествието в деня на вота на недоверие е незаконно / netinfo
Организираното от опозицията в парламента шествие по централни софийски улици в четвъртък – денят на дебатите по искането й за оставка на кабинета, е незаконно, твърди председателят на ПГ на левицата Михаил Миков. В предаването „Денят” на Дарик радио той заяви, че политическата слабост на мотивите на внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета ще създаде излишно напрежение около Народното събрание.

„Не става въпрос за политически акт, а за натиск върху институцията на Народното събрание”, добави той. Според него едно такова мероприятие е „твърде лош атестат за европейска България”.

По повод обявеното от Николай Камов решение да гласува против правителството, той призова депутатът от „Коалиция за България” да преосмисли позицията си и да гласува съгласно общото решение на парламентарната група. По въпроса за досиетата Михаил Миков обясни, че Законът за досиетата трябва да бъде подложен на сериозен анализ. Ако наистина има проблеми за националната сигурност, трябва да бъдат направени промени, а ако не, трябва да се търси начин за по-перфектно прилагане.

Председателят на ПГ на КБ уточни, позицията на България е ясна и държи сметка за такова устройване на Косово, което да даде гаранции, че при това управление ще е правово по отношение на всички граждани и етноси. “Сложността на позицията ни се определя от редица компоненти, сред които членството на България в ЕС, близката ни позиция в географско отношение и добросъседските ни отношения със Сърбия.” По думите му, българската позиция ще се съобразява с процесите в Косово.

По думите на Миков не е необходимо българският парламент да излезе с декларация за Косово.