Миков обяви петте национални служби в МВР
Миков обяви петте национални служби в МВР / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Пет ще са националните служби в Министерството на вътрешните работи - криминална полиция, към която ще влезе и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, охранителна дейност, към която ще се присъедини жандармерията, досъдебно производство, гранична полиция и пожарна безопасност. Това съобщи министърът на вътрешните работи Михаил Миков

Дознанието ще изгради в страната структура на три нива – на ниско ниво, където полицаи, които не са юристи, ще могат да разследват леки престъпления, на областно равнище и на централно ниво, което ще ръководи методически и ще контролира дознателите; както и на звена като на най-ниското равнище звената ще са с разследващи функции.

Министър Миков ще настоява пред управляващата коалиция да се осигури финансов ресурс, така че заплатите на дознателите и тези в ДАНС, и в съдебната система да нямат такава драстична разлика. Миков заяви, че с постановление на Министерски съвет трябва да се опишат точно функциите на ГДБОП, която дирекция ще остане единна структура, но ще е мобилна и ще могат да й се възлагат задачи и по дела, които не са свързани с организираната престъпност.

Главен секретар на МВР ще бъде фигура, която ще има заместници, които ще са секретари на МВР, но все още не е определен броя им.

До края на годината вътрешният министър обещава изграждане на система за пълна електронизация и компютъризация на системата на вътрешното министерство.

„Не усещам липсата на подкрепа от коалиционните партньори”, заяви Миков. Той допълни, че през следващата седмица започват политическите консултации с управляващата коалиция и опозицията, както и че в скоро време аргументите около промените в МВР ще се изчистят.