Лютви Местан даде пресконференция в Кърджали 13 дни след катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно бебе. Лидерът на ДОСТ каза, че дълбоко страда за смъртта на малкото момиченце, но категорично „няма да поеме върху себе си чужд грях и чужда вина“.

„Реших да проговоря, за да отговоря на огромен брой злонамерени лъжи и квалифицирани клевети за мен“, посочи той.

Лютви Местан
БГНЕС

Лютви Местан плати паричната си гаранция
 
До днес избрах мълчанието, като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите, роднините и близките на загиналото бебе. Аз или трябваше да мълча, или да кажа истини за отговорността на бащата, водач на БМВ-то, което удари колата, която управлявах. Но аз знам, че няма по-страшна истина от тази, която те прави виновен за смъртта на собственото ти дете. Затова мълчах. Лъжите обаче набраха такава скорост под специалния надзор на прокуратурата, че не мога да стана съучастник в добре премислен сценарий за изграждане на образа на злодея, убиец на дете, само защото това би обслужило нечии политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ”, заяви още той.

„Продължавам да страдам дълбоко помоему за смъртта на детето, но няма да поема върху себе си чужд грях и чужда вина. Единственото нещо, което искам, е честно и обективно разследване, което да установи истината за катастрофата и на тази основа да се определи отговорността. Засега наблюдаваме точно обратното. Първо, независимо, че не съм направил нито едно нарушение на Закона за движение по пътищата - спрях на знак Стоп, погледнах последователно и в двете посоки и като се убедих, че няма коли, завърших маневрата по включване в своята дясна лента в посока Кърджали, без да отнемам ничие предимство. Там бях ударен от кола с водач, който вместо да продължи в своето свободно платно, пресича непрекъсната линия, пресича маркиран остров без право, навлиза в чуждо платно и удря колата в чуждото платно. Едно е аз да съм престроен в моята лента, друго е да съм навлязъл в лентата на кола, която идва от Гърция и тя ме удря в собствената лента, защото дясната лента е моята. На Хюсеин лентата беше свободна. Причините защо е напуснал своята лента, пресякъл е непрекъсната линия, остров и се е врязал в мен, ще установят експертите“, обясни ситуацията от своята гледна точка Местан.

Лютви Местан
БГНЕС

Майката на загиналото бебе в катастрофата с Лютви Местан: Аз го видях! Не спря на стопа и ни блъсна
 
Лидерът на ДОСТ заяви, че коментира само факти, но уточни, че няма да коментира нищо от компетенциите на съдебно-медицинската експертиза.

„В това число и скоростта, с която се е движел, и отсъствието на дори сантиметър спирачен път на колата, която навлезе противозаконно в моето платно, за да ме удари. За мен нещата са ясни, но няма да ги коментирам“, допълни той.

Лютви Местан обвини прокуратурата в злонамерени лъжи и каза, че ще си търси правата в съда. Той определи изказването на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова за скандално и преднамерено, когато тя съобщи, че от 2013 г. до сега политикът има в сила 1 наказателно постановление, 1 акт и 13 фиша за превишена скорост.

„Изграден е образът на рецидивиста, който кара с превишена скорост“, коментира Местан.

Той заяви, че няма нито едно нарушение на пътя и за да го докаже, ще иска КАТ да му предостави всички фишове и глоби от 2013-та година насам. Според него нарушенията на пътя, за които прокуратурата съобщава, са направени от други хора, шофирали автомобилите на ДПС.

Близки на загиналото бебе в катастрофата с Лютви Местан: Не помогна, стоя в колата си половин час

Лютви Местан
БГНЕС

Лютви Местан допълни, че ако се окаже прав, ще си търси правата в съда.

Ще заведа дело за квалифицирана клевета срещу прокуратурата“, каза още той.

„Няма значение кой е извършителят на това престъпление от общ характер, квалифицираната клевета - дали е Пътна полиция, или говорителят на главния прокурор. Това е важно, защото аз знам, че през този период не съм управлявал автомобил и няма какво друго да е, освен нарушение на партийни коли с други водачи. Персонални коли в ДПС имаха тогавашният главен секретар и настоящ председател и заместник-председателят. Имена няма да казвам“, завърши Местан.
БГНЕС