Медсестри готови да танцуват за пари, за да спасят болница от фалит
Медсестри готови да танцуват за пари, за да спасят болница от фалит / Sofia Photo Agency, архив

Пловдивската специализирана болница за белодробни заболявания „Димитър Кудоглу" е заплашена от фалит. Тя има над 3 млн. лева дългове. За това алармираха от ръководството и персонала на лечебното заведение на среща, организирана от КТ „Подкрепа".

На ден чакат по 10 болни за три свободни легла и се чудим кого да настаним, заяви д-р Петър Атанасов. Той призна, че при него са идвали пенсионери, които са вадили от джобовете си смачкана банкнота от 5 лева, за да ги приеме за лечение. Хората си мислят, че трябва да си платят, за да получат помощ, коментира лекарят от общинската специализирана лечебница. Едно време имаше план за бременните, сега има план за здравето, направи паралел д-р Атанасов. Той каза, че миналия месец Здравната каса е взела 3000 лева от парите на болницата заради надвишен лимит. Служителите се оплакаха, че вече три месеца получават само по 100 лева аванс.

Изходите са два - двата терминала на Пловдивското летище, шегуват се санитари, лаборанти и медицински сестри в болницата. Една от сестрите дори предложи като вариант за спасяване на лечебното заведение от фалит да започнат да танцуват, за да спечелят пари за болницата, както бе направено за децата от Хаити.