Медици: По-високите наеми ще доведат до срив на системата
Медици: По-високите наеми ще доведат до срив на системата / netinfo

Повишаването на наема на лекарите и стоматолозите в извънболничната помощ може да доведе до срив на системата, каза пред журналисти д-р Методи Маджаров, председател на Столичната колегия на Българссия лекарски съюз.

С решение на Столичния общински съвет, взето през юли, наемите на всички семейни лекари, специалисти в доболничната помощ и стоматолози, работещи на териториите на диагностично-консултативните центрове в София ще стане 4.80 лв. с ДДС на квадратен метър, каза той. По думите му лекарите, освен наем, плащат режийни разходи, заплата на медицинска сестра, поддръжка на кабинет и апаратура, документи и др. В наемната цена са включени и идеални части към кабинетите.

Лекар, който обслужва около 1500 пациенти, остава с чист месечен приход от около 200 лева, уточни той. Увеличаването на наема ще доведе до прекратяване на лекарски практики, както и до пълен хаос в системата, защото пациентите ще останат без лични лекари, допълни той.

В момента медиците и стоматолозите в извънболничната помощ плащат по 0.08 лв. на квадратен метър. Толкова плащат и партиите за помещенията, които ползват, но техният наем няма да се увеличи, недоволстват лекарите.

Преди 2 седмици столичните лекари и стоматолози са изпратили писмо до Столичния общински съвет с искане за среща, на която да се обсъди проблема. До момента няма отговор, уточни д-р Маджаров. По думите му след няколко дни лекарите ще сезират съда и Комисията за защита на конкуренцията.