/ iStock/Getty Images
Шест политически формации ще влязат в следващото Народно събрание, ако изборите бяха днес. Това сочи проучване на агенция "Медиана" относно предизборните нагласи. Изследването е проведено между 19 и 24 февруари сред 973 души.

Ако изборите бяха днес, първа политическа сила щеше да е ГЕРБ, която води с около 2% пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Трета сила е "Възраждане", на четвърто място е ДПС, следвано от БСП и "Български възход".

Новообразуваната коалиция "Левицата" е на ръба на 4%-овата бариера за влизане в Народното събрание. "Има такъв народ" пък би събрала около 3% подкрепа от гласуващите.

Президентът Румен Радев продължава да бъде политикът с най-висок авторитет. Веднага след него по одобрение е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изследването е проведено в периода – 19 - 24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.
БГНЕС