Между 25 и 35 години е най-подходящият оптимален период от медицинска гледна точка за раждане на първо дете. След тази възраст жената започва да изчерпва яйчниковия си резерв, но това не означава, че над тази възраст не може да забременее, да износи плода и да роди, това обясни д-р Стефан Миринчев и добави, че това е само един от аспектите, свързани с репродукцията на жената. Д-р Миринчев е с над 25 години опит в акушерството, гинекологията и онкогинекологията

За навременно родителство той коментира, че са не по-малко важни и други фактори като: "узряване" за майчинство т.е осъзнато родителство, нормалният здравен статус на двойката родители, оптималният интервал между ражданията, битово-финансовите възможностите за отглеждане на дете, кариерното развитие - като все по-често налагащ се фактор. Отчита се и деликатният въпрос за все по-честата голяма възрастова разлика между родителите и т.н. Тези и други фактори определят съдържанието на т. нар "семейно планиране“. 

iStock/Getty Images

"Работил съм в Родилна зала над 16 години и съм се срещал с родилки на всякаква възраст. Благодарение на постиженията на съвременната медицината ние сме свидетели на случаи, при които жени забременяват и износват успешно дори след възраст 54-55 години. От здравна и социална гледни точки майчинството на 50 години обаче не е като това на 25. Потенциалът на съвременните акушерство, фармация и неонатология по всякакъв начин биха могли да осигурят репродукция на жената във възраст, различна от оптималната. Това от една страна би могло да влоши вече настъпили заболявания, но от друга- в голяма степен да спомогне за диагностиката и лечение на други новооткрити такива. Тук най-важна е жената-пациент, защото тя е "теренът", на който се случват забременяването, протичането на бременността и раждането. Защото жена на 50 няма здравето - общото и гинекологично на една 25-годишна жена. Вече ги има типичните болести на тази възраст: хипертонична болест, преддиабетните състояния, наднорменото тегло, промените в опорно-двигателния апарат, настъпва т.нар. предклимакс и т.н. Така че една късно планирана или късно реализирана бременност застъпва понятията като "нефизиологичност",  "ненормалност" на майчинската възраст, неприемане от страна на обществото и други, за съжаление, аспекти, които не се дискутират и анализират свободно", допълни специалистът.

/ iStock/Getty Images

iStock/Getty Images

По думите на д-р Стефан Миринчев ние обаче да живеем в динамично и постоянно променящо се общество, и сме длъжни да се съобразим със спецификата му. Това е съвременното общество на модерния свят. За работещите, интелигентните, развиващи кариера и образование, за т.нар."широкоскроени" хора майчинството дори и на 50-годишна възраст не е проблем - събитие, което преди 30-40 години е предизвиквало, меко казано , конфузна ситуация. Това е въпрос изключително на личен избор. А и кои сме ние да определяме кога един човек трябва да има дете, коментира лекарят.  

Той е категоричен, че профилактиката или така нареченият редовен ежегоден гинекологичен преглед има за цел не само да открие навреме болести, настъпили при жената, и да се осигури тяхното навременно и успешно лечение, но и да повиши нейната здравна култура и на нейното най-близко обкръжение, което също има отношение към планирането и реализацията за създаването на потомство, износването на настъпилата вече бременност и раждането. 

iStock/Getty Images

"Всяка жена, водейки полов живот, след 18 години трябва да извършва поне веднъж годишно гинекологичен преглед. Всяка жена освен "личен" зъболекар, фризьор, адвокат е важно да има и своя доверен гинеколог. Световен стандарт на годишния профилактичен преглед, осигуряващ оптимална гинекологично здраве, включва:  микробиологично изследване на влагалищния секрет, гинекологичен ултразвуков преглед, цитологично изследване на маточната шийка - в най-добрия случай течно-базирана цитология, а по преценка на лекаря и колпоскопия. Това осигурява достатъчна информация за гинекологичното здраве на жената. Всички тези диагностични процедури и изследвания са изключително достъпни в България, бързо изпълними, в голямата си част безплатни за осигурените лица при налична мрежа в страната от добре обучени специалисти",  посочи д-р Миринчев. Той изтъкна колко е важна профилактиката като заяви: "Това е като да обясняваме колко е важно човек да бъде здрав". 

Затлъстяването, некачественото хранене, пушенето, все по-високата честота на сексуално-пренасяните инфекции, употребата на наркотици и алкохол, повишените нивата на радиация, които се поемат ежедневно от употребата на телефони и компютри са сред факторите, които биха могли да повредят репродукцията и могат да доведат до безплодие, заяви специалистът. 

iStock/Getty Images

По думите му профилактичните прегледи при мъжете не са по-малко важни, за да избегне двойката репродуктивната медицина.

"Въпрос, който за съжаление почти не намира място в обществения дебат или се пренебрегва. При тях е препоръчително след 40 години посещение при уролог, предпазването от инфекции като хламидийната, папиломавирусната и др", поясни д-р Миринчев. 

"В съвременното общество много често заради амбиции - продължаване на образованието, за професионално израстване и кариера, поради промяна на финансовия ресурс, жените в активна възраст отлагат или не определят момента за бременност. Но от друга страна пък това е свободната воля на човек, да реши какво, как и кога в живота му да се случи това събитие. И най-важното е осъзнаването на майчинството и готовността за това", заключи специалистът.

В прикаченото видео може да видите и д-р Лилия Димитрова, специалист по АГ и репродуктивна медицина, която обяснява фактите и обстоятелствата около причините за трудно забременяване
Галя Тенева/БТА