Математическите гимназии против новия закон за училищно образование
Математическите гимназии против новия закон за училищно образование / DarikNews.bg
Математическите гимназии против новия закон за училищно образование
38654
Математическите гимназии против новия закон за училищно образование
  • Математическите гимназии против новия закон за училищно образование

Математическите гимназии в България се обявиха против новия закон за училищно образование, тъй като в него не се среща понятието „математическа гимназия". Това стана ясно от изявлението на Сдружението на директорите на математическите гимназии. Въпреки че концепцията на закона все още не е завършена, от сдружението изискват да им се установи ясен статут, който да гарантира издаването на държавен документ за завършен 7 клас.

В България има 30 математически гимназии. От сдружението на директорите им заявиха, че в нито един проектозакон или концепция за училищното образование не фигурира словосъчетанието "математическа гимназия". Ако не се направят промени в тази насока, гимназиите ще бъдат вписани като профилирани. Според тях подобна трансформация би затруднила ранното откриване на таланта на учениците и приемът им след 4 клас.

Марияна Тодорова, секретар на сдружението: „В закона във всички проекти в тази концепция досега не виждаме училище 5-12 клас, каквото сме ние. Искаме в закона да има училище 5-12 клас, оттам нататък нещата си се променят както трябва. В самия учебен план с различните видове учебни предмети свободноизбираема и задължителноизбираема подготовка ние си правим училищните учебни планове, но просто като вид училище трябва да съществуваме, за да можем да издадем документ в 7 клас и да имаме такъв статут, да съществуваме като такова училище".

По думите на Марияна Тодорова, 90 на сто от завършилите математически гимназии продължават да учат математика във висшите училища.