Масларова: Спираме кранчето за социални помощи
Масларова: Спираме кранчето за социални помощи / netinfo
Приоритет за Министерството на труда и социалната политика за тази година е да се спре "кранчето" за изтичане на пари за социални помощи. Това заяви в интервю за „Седмицата” на Дарик министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

На въпрос ще се случи ли реално обявеното от министерството намерение за спиране на социалните помощи за тези, които са здрави и трудоспособни, Масларова отговори: „Няма да позволя хора, които по цял ден лежат на лява или дясна кълка, плюят и чакат от държавата, да лежат на гърба на останалите български граждани”.

„Социално значи справедливо”, аргументира се министър Емилия Масларова, като подчерта, че поетите от правителството ангажименти се изпълняват. В ЕС сочат България като една от най-успешните страни на пазара на труда, която е успяла за рекордно кратък срок да повиши коефициента на заетост с 4 пункта, да намали безработицата от 11,8 на 7,8%, каза още министър Масларова. Тя изтъкна и факта, че безработицата у нас е по-ниска от тази в Германия или Полша например.

Хората на социално подпомагане са намалели с 13,7 % в сравнение с 2005 и 2006 година, през първите пет месеца на 2007 година на социално подпомагане са 86 000 души, при положение, че са били над 130 000, съобщи министър Масларова.

В отговор на въпрос защо се получава така, че когато шофьорите стачкуват с искания за по–високи заплати, веднага се случва диалог, а когато стачкуват лекарите и учителите, диалогът се забавя, Масларова заяви, че има неразбиране и грешно представяне на нещата по казуса със заплатите на учителите, лекари и шофьорите на градския транспорт.

По повод информации в пресата за служители от ведомството, почивали в луксозни хотели на Доган, както и за участие на Масларова в хотели от „обръча на ДПС”, министърът отговори: „За съжаление не съм милионерка, но има неща, които трябва да имат мяра”.

Цялото интервю с министър Емилия Масларова четете тук