/ Георги Димитров
Председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова дойде в МВР да предостави документи за подслушване и сигнали, постъпили в гражданската платформа "Изправи се.БГ". Срещата с вътрешния министър Бойко Рашков беше обявена за 12.00 часа, но беше отложена за по-късно заради продължаващото заседание на Министерския съвет.

"Ще предоставим документите, с които разполагаме и от които става ясно, че офисът на "Изправи се.БГ" е подслушван в продължение на месеци, каза Манолова пред журналисти на влизане в сградата. Едната преписка е по чл. 95 - подготовка за участие в преврат, въоръжено въстание, бунт, която се оказва, че и в момента е активна, т.е. лицата може и в момента да са подслушвани или във всеки един момент могат да бъдат закачени", добави Манолова.

Манолова: Офисът на "Изправи се. БГ" е бил подслушван

Тя посочи, че другата активна и в момента преписка е по отношение на един от активистите на "Изправи се.БГ", който е и председател на партия "Волт" Настимир Ананиев.

От гражданската платформа съобщиха само за една активна преписка - тази срещу Ананиев.

Манолова отново посочи, че първите разрешения за подслушване на хора от "Изправи се" са от 17 август 2020 г.

"Ще представим всички тези документи, с които разполагаме, на вътрешния министър Бойко Рашков. Той вече обяви, че е разпоредил проверки и в службите, които прилагат СРС-та. Ще се информираме и за хода на тези проверки", каза Мая Манолова.

Манолова осъди Борисов за клевета


"Освен това носим и други сигнали, които постъпват в гражданската платформа "Изправи се. БГ", съобщи тя. Единият от тях е за купуване на гласове в Софийска област и за разпъван чадър и съдействие на ръководители на различни нива от МВР", каза Манолова.

Носим и сигнал за упражнен натиск от областен управител върху управител на болница за това кой да спечели определена обществена поръчка, добави тя и уточни, че става въпрос за ремонта на родилното отделение във Врачанската болница. Манолова посочи, че носят и сигнал за заплаха за убийство на първия избран кмет от "Изправи се.БГ" - на с. Славовица, която тази нощ пресякла опит за разтоварване на огромни количества боклук в нерегламентирано сметище.

Манолова определи санкциите на САЩ като „зелена светлина“ за борба с корупцията у нас

След срещата с Бойко Рашков, Манолова съобщи пред журналисти, че са предали документите, с които разполагат. Министърът ни увери, че проверките на службите, които прилагат СРС-та, продължават в момента и в хода на тези проверки ще бъде още веднъж проверена достоверността на документите, която предадохме, посочи тя. И добави, че в най-скоро време министърът е обявил, че ще оповести резултатите от тези проверки.

Относно двудневната визита на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас, Манолова коментира, че това е ясен знак, че европейските институции и европейската прокуратура са разтревожени от ситуацията с нивото на корупция в България. Имаме информация, че тя ще се включи, ще бъде на ежедневния протест пред Съдебната палата, а тя ще даде брифинг в петък, добави Манолова.