/ МС
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да заплати 10 000 лв. на лидера на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, съобщиха от Софийския районен съд. Решението може да се обжалва пред Софийския градски съд.

Делото е по иск на Манолова за 15 000 лв. за клеветнически, обидни и неверни твърдения, разпространени от Борисов в интервю за национална медия от 1 ноември 2019 г.

Изказването, за което бившият премиер е осъден, е свързано с местните избори през 2019 г. - "отишла да спазарява с кои роми да излязат и да кажат Г. ми платиха, Ф. ни плати да гласуваме за нея."

Съдията по делото посочва, че не са представени каквито и да било доказателства за истинността на тези твърдения, като Манолова не е била привлечена като обвиняема или осъдена с влязла в сила присъда за извършено престъпление против политическите права на гражданите, а в същото време тези твърдения приписват на нея извършване на престъпления.

Съдът е приел за неоснователен иска на Манолова и за другите изрази, използвани от Борисов, определени от нея като клеветнически и обидни.
БТА