Малък самолет се разби край Ихтиман. Загинали са пилотът любител Иван Костадинов и Вяра Лозанова, които са били на борда. Летателната машина е модел Pipistrel Virus, произведена в Словения. По неофициална информация самолетът е регистриран в Италия.
 
Сигналът за инцидента е получен в 11:32 ч.
 
Самолетът е излетял от летателната Черньово до Ихтиман за Драганово.

По първоначални данни, след като е достигнала около 100 метра височина леталната машина е изпаднала в свредел и се е самозапалила.

самолет Черньово
БГНЕС

Пред Дарик делтапланеристът Янчо Стойчев заяви, че ниските категории летателни апарати у нас нямат почти никакъв контрол на практика:
 
Няма контрол в България. Според закона има контрол, но фактически няма. Всяко летателно средство трябва да има сертификат за годност, което е със срок на действие и обикновено през година-две трябва да минава преглед от комисия, която се подписва за това, че е годно. От едно ниво нагоре го има, но от едно ниво надолу го няма. Линията е между ултра лайт и нормалните хвърчащи. Първите са такива, които летят с двигател, но много леко, примерно делтапланер с двигател. От ултра лайт надолу няма никакъв контрол и никакви изисквания. Има, но е само на хартия. От там нагоре става по-тежко, защото са пилоти, които работят с това, возят пътници и отговорността е по-голяма. “

инцидент със самолет Ихтиман
БГНЕС

Сигнал за инцидента е подаден около 11:30 ч., а на 13-тата минута на място са пристигнали два екипа на Бърза помощ, но са констатирали само смъртта на двамата на борда. Загинали са пилотът любител Иван Костадинов, инженер конструктор във фирма „Иновас“, и Вяра Лозанова – механик в 24-та Авиационна база Крумово.
 
Според делтапланериста Янчо Стойчев загиналият Иван Костадинов е бил известен в бранша с рисковото си летене:
 
„Човекът е бил голям привърженик на рисково летене или от тези хора, които си го търсят непрестанно и навсякъде, а засега не е известно от какво се е получило. И между нас има такива хора, които много ги дърпа да правят това. Имаше един при нас, парапланерист, който беше постигнал десетки травми“.

Летище Ихтиман
БГНЕС

Янчо Стойчев обясни още, че в летенето има както писани, така и неписани правила:
 
Има писани, има и неписани правила. Неписаните правила са, че производителят съобщава предварително и дори го пише на всяко летателно средство докъде може да се използва. От там нататък тръгват неписаните правила. Както в едно рали една кола почти никога не взима завой с чисто търкаляне на колелата, а го взимат по определен начин. Същото е и при летенето. Делтапланерът не е направен за лупинги, но ние ги правим. При парапланерът също“, обясни Стойчев.

катастрофа самолет Ихтиман
БГНЕС

Разбилата се летателна машина е свърхлек самолет, модел Pipistrel Virus, произведен в Словения с италианска регистрация. Тези машини нямат достатъчно добро техническо обслужване, според представители на бранша.
 
Има идеи всеки пилот любител да обявява публично инженера, който поддържа самолета му, както и пилот ментор, с когото да обсъжда предстоящите полети и след това анализира изпълнението му.

инцидент със самолет Ихтиман
БГНЕС

Катастрофата край Ихтиман е шестият инцидент с малък самолет за последните няколко месеца, припомня NOVA.
 
Преди малко повече от месец двама души загинаха при инцидент с малък самолет край Оризари – 45-годишен пилот и 18-годишен младеж, който се обучавал. Най-вероятната причина за инцидента е повреда в крилото. Според очевидци то се е отчупило, докато машината е била във въздуха. Разследването продължава.
 
През април северозападно от връх Солунска глава на територията на Северна Македония при инцидент загина 4-членно българското семейство. Малкият частен самолет „Чесна” се разби недалеч от Скопие при лошо време. В него пътували пилотът, съпругата му и двете му дъщери. Телата бяха открити близо 18 часа след инцидента.
 
През юни миналата година ултралека машина падна край Казанлък. Самолетът загубил мощност и паднал от 10 метра височина върху дървета и храсти. За късмет, пилотът и детето му получиха леки травми.

Малък самолет с двама души на борда се разби в покрайнините на Шумен през август 2018 г. Пострадаха 62-годишен мъж и 27-годишният му син. За съжаление, по-късно бащата почина.
 
Само два дни по-късно друг малък самолет се разби при кацане на летище Балчик, а пилотът загина. При кацането машината се ударила силно в пистата, преобърнала се и се запалила.