Майката на самоубилия се съдия: Синът ми беше подложен на натиск
Майката на самоубилия се съдия: Синът ми беше подложен на натиск / Sofia Photo Agency, архив

Майката на самоубилия се съдия Цветан Ценов разкри, че дни преди смъртта си той е бил подложен на прекомерно претоварване и психически тормоз от страна на ръководството на Софийския градски съд в лицето на председателя Калоян Топалов и на заместничката му Радостина Данаилова.

Те му отправили и заплахи, свързани с кариерното му развитие. Това тотално сринало магистрата, споделя майка му Маша Стоянова пред Канал 3.

Съдия се самоуби в София

До последно Ценов живее с родителите си. Въпреки че печели с отличие конкурс за съдия по гражданско право, го назначават в търговското отделение на Софийския градски съд.

Ценов не е добре запознат с материята и споделил с Топалов опасенията си, че няма да се справи.

"Още първата или втората седмица те му пуснаха дела. Той от тия дела нищо не разбира. Той така се уплаши, изпадна в депресия, започна да взима лекарства и му казва (бел. ред. казва на Калоян Топалов): "Аз взимам лекарства, не мога". А той му казал: "Аз от 4 години съм в депресия, пък нищо...", разказва майката на съдия Ценов.

Според жената ръководството на съда неглижирало влошеното състояние на Ценов и продължило да му дава дела, сред които и делото за двете фракции на Главното мюфтийство, както и това за несъстоятелността на футболен клуб ЦСКА.

"В три заседания се яви свръхусилията си. И накрая вече отива и казва, че иска да се върне обратно в Районния съд. И той какво му е казал: "Ти ще се върнеш, ти си първият, който ще се върнеш. Няма да четеш за конкурс! Никога няма да видиш по-нататък кариерно израстване. И да ги спечели - никога няма да има кариерно израстване", твърди Маша Стоянова.

Според майката на съдия Ценов това сринало психиката на сина й, който бил отдал живота си на кариерата. Мъжът бил сринат от отношението, което получил от началника си, както и от факта, че ако се върне в Районния съд, ще трябва да оглави изоставен състав с 450 затлачени дела.

"За да не се стига до подобен фатален изход и за други свръхпретоварени съдии, са нужни спешни мерки", казва след смъртта на сина си Стоянова. "Да се обръща внимание от ръководителите, а не така да се постъпва - да се гледа максимално хората да се изцедят. Има 14 свободни бройки в съда, не назначават хора", посочва още тя.

Съдия Цветан Ценов от Софийския районен съд беше открит мъртъв на 18 февруари в столицата. Тялото на мъжа е намерено в непосредствена близост до блок кв. "Връбница". По първоначална информация мъжът е скочил от междуетажна площадка на блока и е починал от травмите си.

Прокуратурата е образувала разследване за смъртта на магистрата, а досъдебното производство е за подпомагане или склоняване към самоубийство.