Майката на пребития Метин зове за справедливост и иска среща с вътрешния министър
Майката на пребития Метин зове за справедливост и иска среща с вътрешния министър / снимка: sxc.hu
Майката на пребития Метин зове за справедливост и иска среща с вътрешния министър
68562
Майката на пребития Метин зове за справедливост и иска среща с вътрешния министър
  • Майката на пребития Метин зове за справедливост и иска среща с вътрешния министър

Емилия Симеонова - майката на пребития на 9 ноември Метин в центъра на София, призова за справедливост и поиска среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев. Метин, чието българско име е Георги Димитров беше пребит в района на ул. „Пиротска", като според първоначалната информация нападателите му са били петима и са го объркали с бежанец.

18-ти ден младият мъж е в кома във ВМА. Емилия благодари на лекарите, които се борят за живота му, както и на духовниците от джамията, където Метин е работел. Майката, която наруши мълчанието си пред Дарик, недоумява как може да се извърши такъв зверски побой и защо има българи, които могат да бият само защото човекът срещу тях е различен.

„Лекарите наистина всичко възможно правят. Всеки ден влизам, пускат ме, благодарна съм на това, но това нищо не може да му помогне, защото наистина с тази мозъчна травма в момента не могат нищо да направят. В момента е още в кома, днес е 18-ти ден. Да се моля да ми оживее или ще ми остане детето осакатено", каза майката на Метин.

Емилия тръгва с такси към София в момента, в който разбира за случилото се със сина й. Не спи и през нощта и през деня. Плаши се от най-лошото, но и от прогнозите на лекарите, че синът й може да остане без зрение и да не помни нищо, когато излезе от кома. Днес се моли за детето си и за справедливост.

„Не можах да повярвам, че е толкова тежко състоянието му и показва, че са били петима. Аз това не мога да си обясня - от петима как остават трима. Моля се нашият министър, искам да се видя с господин Цветлин Йовчев, да се срещна. Много се моля, като една майка, защото днес аз ако плача и други майки ще плачат. Аз не съм човекът да ги съдя. Имаме си правосъдие и закон в тази България. Заслуженото да си получат. Не обвинявам техните майки. Нито една майка няма да се обърне и да каже на детето си: „Върви го набий! Той е расист, той е циганин, той е турчин". Няма да го каже, но държа и петимата да си получат заслуженото. Това моля и го искам искрено", каза през сълзи майката на Метин.

Работила е в Гърция, напоследък по няколко месеца в Турция, за да изкарва прехраната си, а за Метин, роден в Русе, разказва, че на 12 години е постъпил в религиозната школа за подготовка на имами в Устина. Бил е вярващ, добро момче, което според нея не би предизвикало никого. С майка мюсюлманка и баща българин за разлика от сина си, който се е молел в джамията, днес Емилия се моли за Метин в църквата. Нищо че е безкрайно благодарна на мюфтийството и джамията, които в момента я подкрепят за всичко: „С цялото си сърце се моля да оживее, да излезе от тази кома и да дойде на себе си. Влизам в църква, паля свещ и се моля. Защо хората се разделяме?", запита се Емилия.

Никой от близките на нападателите до момента не се е поинтересувал какво е състоянието на сина й: „За майките на нападателите - как една поне не успя да дойде и да каже: "Много ти се извинявам. Да даде Господ детето ти оздравее!" Моето дете, ако беше го направило, щях да отида, дори да бяха ме оплюли, но щях да отида като една майка и да видя какво е състоянието на това дете."