Махат посланика ни във Финландия - търгувал с алкохол
Махат посланика ни във Финландия - търгувал с алкохол / netinfo

Заради нарушения при воденето на финансово счетоводната и материалната отчетност на посолството на страната ни във Финландия външният министър Ивайло Калфин ще предложи освобождаването на посланик Венелин Цачевски.

От Външното министерство съобщиха, че пълната проверка на дейността на посолството ни в Хелзинки е установила множество пропуски, слабости и грешки при воденето на финансово-счетоводната и материалната отчетност, както и на вътрешните правила на работа на дипломатическата мисия.

Разкрито е, че през 2004 година посланик Венелин Цачевски е продавал алкохол на външни лица, а в посолството е създадена лоша работна атмосфера, която пречи на нормалната дейност и изпълнението на служебните задачи.

Министър Ивайло Калфин не казва истината, беше краткия коментар на посланик Венелин Цачевски. Той допълни, че случаят е сложен и обеща да изложи своята позиция и истина за случилото се в интервю за Дарик радио до края на деня.

В събота посланикът се е завърнал в София и външният министър Ивайло Калфин вече е разговарял с него за резултатите от проверката. В момента временно изпълняващ длъжността посланик на страната ни в Хелзинки е Милко Милушев. Ситуацията е неприятна, защото от 1 юли Финландия пое председателството на ЕС, коментираха дипломати пожелали анонимност.