Прогнозата за момента е първите средства по плана за възстановяване да дойдат у нас лятото, това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който е на среща с бизнеса във Варна. 

"Френският президент вече заговори и за паневропейски план за възстановяване след войната в Украйна, така че е много вероятно да видим в обозримо бъдеще още един план за възстаноняване в Европа", обясни Лорер. 

На въпрос дали е възможно санкциите върху Русия да окажат някакво влияние върху България и бизнеса, министърът заяви, че като цяло войната влияе върху икономиките по непредвидени начини. 

"Спомняте си от близкото минало санкциите срещу Югославия подействаха на българската икономика по неочакван начин. Сакнциите срещу Русия също ще подействат на световната икономика. Единственото предвиждане, което се наемам смело да направя, е, че те ще стимулират енергийния преход на цяла Европа, защото в момента стана ясно, че зависимост от руски енергоизточници - било то петрол или газ, не може да има в обозримо бъдеще. Основният ресурс на Евросъюза ще бъде насочен към сравнително бързото им заместване", каза Лорер. 

Спирането на газа ще е последният инструмент за санкции срещу Русия, посочи още министърът. 

"Вече се говори за спиране на руския петрол, но по света от него има достатъчно. Газът е по-важен, но дори и за него има варианти. Това е общоевропейски проблем, който ще решим с целия ЕС", допълни той.