Даниел Лорер
Даниел Лорер / БГНЕС
Нямате нужда от човек в Българската банка за развитие. Задачата ни е тя да смени курса. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации.

ББР преживя катарзис и засега започва да работи така, както българският закон предвижда - да поощрява малкия и среден бизнес. ББР се ориентира директно към бизнеса. Нейната основна дейност ще бъде директно финансиране на малкия и среден бизнес. Първи пример беше програмата за подпомагане на туризма – хотелиери и ресторантьори.

„Подобна програма ще оповестим съвсем скоро за земеделието. Работим по проверка на това дали може да имаме подобна програма за финансиране на енергийни сметки и това е само началото. ББР трябва да се превърне в първото място за избор на малки и средни предприятия, които не могат да бъдат финансирани от търговски банки“, подчерта още Лорер.

Агенцията за малките и средни предприятия ще бъде към Министерство на иновациите и растежа (МИР), съобщи министър Лорер

Министерството иска да развие Национален иновационен фонд, който ще позволи на компании да кандидатстват за научни разработки. „Такива програми по света има във всички развити държави. У нас обемът на Националния иновационен фонд е малък, но много ни се иска да развием този капацитет в Агенцията за малки и средни предприятия“, каза още министърът.

Той обяви, че амбицията на министерството е да се покаже известна промяна по начина, по който се управлява фонда и след това да се поиска и по-голяма сума от държавния бюджет. „По подобни пера имаме доста средства от европейските оперативни програми“, каза още Лорер.

От своя страна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че министерствата се разделят, но много от дейностите се преплитат. „За малките и средни предприятия много тясно ще се работи със стимулите в чужбина, това са търговските представители, които пък са към Министерство на икономиката и индустрията. По думите ѝ външнополитическата индустрия заедно с търговските служби и Центъра на промишлеността остават в Министерство на икономиката и индустрията.

По време на заседанието на комисията стана ясно още, че Главната дирекция „Европейски фондове“ ще е към Министерство на иновациите и растежа.
БГНЕС