Липса на кислород уби рибата в язовира край Подкрепа
Липса на кислород уби рибата в язовира край Подкрепа / netinfo
Недостатъчно количество кислород е най-вероятната причина за измирането на голямо количество риба в язовир в хасковското село Подкрепа, съобщават от регионалната екоинспекция. Сигналът до инспекцията за измрялата преди 3-4 дни риба е подала кметицата на селото.

Измрелите риби са от два вида – бяла риба и слънчева рибка, които са с висока потребност към разтворения във водата кислород. Масов цъфтеж на едноклетъчни водорасли във водата е довел до изчерпване на необходимите количества разтворен кислород за живота на тези два вида, предполагат експерти.

Причина за инцидента е и фактът, че водоемът е стар и плитък, водите му не се подхранват от притоци, а само от дъждовете. Натрупванията на тиня в дъното на язовира и непрекъснато отделящ се метан при гниенето на органичната материя е още една от причините за намаляването на кислорода.

При извършения оглед не са констатирани следи от употребата на взривни вещества, използвани при риболов от бракониери, нито следи от отравяне на рибата. По време на проверката е взета водна проба за анализ на разтворен кислород и PH. И двата показателя са в норма.

Други новини от Хасково