Лекарският съюз не одобрява бюджета на Касата за 2007г.
Лекарският съюз не одобрява бюджета на Касата за 2007г. / netinfo

От Българския лекарски съюз / БЛС / изразиха категорично несъгласие с внесения проектозакон за бюджета на здравно осигурителната каса за 2007 г. Според съсловната организация той е подготвен и внесен в нарушение на действащото законодателство. Становището е изпратено до президента, премиера, председателя на Народното събрание и парламентарните комисии по бюджет и финанси и по здравеопазване.

Законопроектът съдържа текстове, които са в противоречие с действащото законодателство. Той е опит да се заобиколи националното рамково договаряне между НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите и да се въведе грубо едностранно администриране на системата от страна на НЗОК, както и да саботира преговорите за Национален рамков договор - 2007, особено в частта обеми и цени на медицинските услуги- се казва в становището на съсловната организация.

Във фискалната си част законопроектът не обезпечава финансово определения от министъра на здравеопазването основен пакет здравни дейности, финансиран от бюджета на НЗОК, и не може да осигури гарантирания минимум на своевременна, качествена и достъпна медицинска помощ за всички здравно осигурени български граждани.

От БЛС са категорични, че Касата е подвела всички институции, като са объркали термина „медицинска помощ” със „здравни дейности” (които имат услуги и цени, но не фигурират в закона), а твърдението, че Лекарският съюз не е спазил закона, като не е внесъл цени и обеми е наречено тенденциозно. От съсловната организация настояват цените и обемите на медицинските дейности да се договарят в Националния рамков договор.