Лекарска небрежност доведе до нелепата смърт на новородено
Лекарска небрежност доведе до нелепата смърт на новородено / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лекарска небрежност доведе до нелепата смърт на новородено в плевенска болница. Дежурната лекарка включила печка в желанието си да затопли помещението, в което било момиченцето. Оставена без надзор, духалката така загряла металните части на леглото, че бебето получило изгаряния. Лекарката ще бъде уволнена.

Бебето се е родило на 24 октомври в МБАЛ "Авис Медика" в Плевен. Детето било доносено, имало е забавена кардиопулмонална адаптация, което е забавена дихателна реакция при някои новородени. Това наложило, за известно време, то да бъде изолирано от майката и да бъде настанено в интензивна стая за наблюдение.

Дежурният неонатолог, д-р Ана Вълкова преценила, че е студено и е включила печка "духалка" в стаята с бебетата. От печката металните части на бебешкото креватче се нагрели и при допир с него, детето получило 10% изгаряния.

Новороденото било прегледано и консултирано от хирург, раните били обработени и на следващия ден, след консултация с републикански консултант по изгаряния, детето било откарано в клиниката по изгаряния в "Пирогов" в стабилно състояние и с овладени дихателни нарушения.

По информация, получена от "Пирогов", обаче детето е починало.

Ръководството на МБАЛ "Авис Медика" в Плевен е установило, че вината за изгарянията е на дежурния лекар д-р Ана Вълкова, която е и шеф на отделението по "Неонатология" в болницата.