Лекари от ВМА полагат всички грижи за ранените полицаи при инцидента в Лясковец
Лекари от ВМА полагат всички грижи за ранените полицаи при инцидента в Лясковец / снимки: БГНЕС
Транспортираха ранените в Лясковец полицаи във ВМА
71044
Транспортираха ранените в Лясковец полицаи във ВМА
  • Транспортираха ранените в Лясковец полицаи във ВМА

Няма риск за живота на тримата полицаи, простреляни тази сутрин от 53-годишния Петко Савов. При двама от пациентите обаче има сериозна опасност от увреждания. Най-тежко пострадалият пък има риск да загуби ръката си, съобщиха специалисти от Военномедицинската академия в столицата, където този следобед бяха настанени ранените.

Днес следобед пострадалите бяха транспортирани с военен самолет от Великотърновската болница до столичния лечебен комплекс. Нараняванията и на тримата пациенти са основно по ръцете. На полицаите са направени необходимите манипулации, но предстоят още.

„Тримата са в едно стабилно състояние. Имат мекотъканни наранявания на горните крайници. Състоянието, особено на двама от тях, е доста сериозно като дългосрочна прогноза”, заяви д-р Иван Шопов, коремен хирург във ВМА.

При единия от служителите на МВР има много сериозно нараняване на китката, което крие риск за ръката му, добави доц. Неделчо Цачев от катедра „Ортопедия и травматология”.

„Ръката за момента е без съдови наранявания, има сетивност, храни се, но предстоят много и тежки операции. Оръжието, с което са наранени, не е наш приоритет, но има значителни чужди тела. Част от тях са извадени, част не могат да се намерят, но всичко, което е необходимо, се прави”, съобщи още доц. Цачев.

След 2 дни предстоят още тежки и сериозни операции.

След като пациентите бъдат изведени от шоковата зала предстои с тях да започнат работа психолози, добави доц. Цачев.

Лекари от ВМА полагат всички грижи за ранените полицаи при инцидента в Лясковец
netinfo

53-годишният Петко Савов, който тази сутрин откри огън по органи на реда в Лясковец, в резултат, на което загина полицай, е настанен във Великотърновската болница с опасност за живота. Това съобщи пред Дарик Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев.

При полицейската операция, при която психично болният бе обезвреден, той е бил прострелян в областта на корема.

Три часа е продължила операцията на 53-годишния мъж, съобщи директорът на великотърновската болница д-р Стефан Филев. По думите на медика мъжът все още е с опасност за живота, но прогнозите са добри. Мъжът вече е контактен. Хирурзите са отстранили единия бъбрек на Савов и са възстановили разкъсаните му черва.

Кървава драма се разигра тази нощ в Лясковец, където 53-годишният Петко Савов застреля един полицай и рани трима други.

Мъжът е с психични отклонения и е отправил заплахи срещу учениците, които са посещавали училището срещу неговия дом. Савов е заявил, че притежава огнестрелно оръжие и ще го използва срещу децата.