/ Thinkstock/Getty Images
Какво правят болниците с плацентите след ражданията? Върху този въпрос усилено дискутира обществеността, след като баща, който искал плацентата на новороденото си бебе, преби лекарка.

Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си
 
"Законът определя редът на събиране, обработване и изхвърляне на биологичните отпадъци. Редът за боравене с тях - също. В Закона за здравето не е предвидено пациентът редовно да изисква такъв биологичен материал. То е нещо като да изискваш апендикс или бъбрек след нефректомия, извинете за сравнението", коментира началникът на отделението по неонатология в "Шейново" д-р Донка Узунова.

Родители и лекари чакат заслужена присъда за нападателя на д-р Гагова
 
По нейни думи митичната представа за плацентата е свързана с нейната роля за началото на живота, но тя е по-скоро преувеличена. "От пациенти, които споделят с нас, съм чувала, че тя се използва в различни магични ритуали, свързани с нейното изяждане, заравянето й на определени места в земята и насаждане на растения. Не е прецедент да се използва плацентарният материал за различни проучвания или за производство на козметични продукти", посочи д-р Узунова.
 
Бащата, пребил лекарка, работил по формула за вечна младост (ВИДЕО)

Тя подчерта, че плацентата е временен орган, носител на генетичния материал на плода, богата е на белтъци, растежни фактори, хормони и други важни молекули. Има регулаторна, защитна и транспортна функция, които спират при раждането. "Т.е. тя има значение единствено по време на развитие на плода вътреутробно. Нейното съдържание се свързва с добра регенерация, с жизненост и плодородие, но от друга страна носи всички особености на жената и плода, включително болестотворните такива", обясни медикът.

Борисов: Не знам как да защитим медиците от простащината

"Когато се е случвало, заради проучване, заради козметика или нещо друго, да се събират плаценти, това се прави с предварителен договор и протокол за изпълнение. В болницата събирането на отпадъците се извършва разделно и строго регламентирано. Всичко, свързано с кръв и телесни течности може да бъде преносител на всякакъв вид инфекции. Те се изхвърлят в специални контейнери и се изгарят в специални пещи. Същото става с всяка игла, спринцовка и инструмент, които имат досег с кръв. Не бива да се допуска употребата на този биологичен материал извън регламент", каза д-р Донка Узунова.


 
БТА