Лазаров: В България има риск от тероризъм, но не и конкретна заплаха в момента
Лазаров: В България има риск от тероризъм, но не и конкретна заплаха в момента / снимка: БГНЕС, архив

„От гледна точка на рисковете за тероризъм, България е държава, в която наистина има риск от тероризъм, това не е нещо ново. Ние реално сме потърпевши от терористичен акт и няма как да няма риск, при положение, че има извършено такова деяние в страна, която е членка на ЕС, член на НАТО, имам предвид Франция".

Това коментира главният комисар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ.

„Аз не разполагам с информация в момента за конкретна заплаха - трябва да правим разлика между риск и заплаха. Когато говорим за риск, той се основава на анализ на няколко фактора - това, което се случва с нашите коалиционни партньори в НАТО и в ЕС; това, което се е случило на територията на нашата държава. Така че това са факторите, които оказват влияние за взимането на съответните мерки", добави той.

„Знаете, че ние от няколко месеца извършваме, грубо казано, тотален контрол на българо-турската граница и общо взето се въвеждат абсолютно всички лица, включително и лица, които са граждани на ЕС се въвеждат в масивите. На практика осъществяваме контрол на цялото движение на хора, по този начин ние събираме достатъчно информация за конкретни лица, които ни интересуват. Но в същото време трябва да се отбележи дали едно лице изповядва определена религия или има определени форми на екстремизъм - това е друга тема. Твърде са сложни и твърде са различни нещата", добави Лазаров.

„Не бива да говорим публично какво прави министерството по отношение на тези асиметрични заплахи. Второ - МВР е някакъв изолиран субект в този процес. Има специални служби, които събират достатъчно оперативна информация, в която имаме постоянен обмен и с контра-терористичният център в ДАНС, естествено, сме в тясна връзка. Предприемаме определени мерки, но за тези неща предпочитам да не се говори публично - за технологията на работа, тъй като е по-важно наистина да си свършим нашата работа", каза още главният секретар.