Къде са някои от най-ужасяващите случаи на домашно насилие
Къде са някои от най-ужасяващите случаи на домашно насилие / ThinkStock/Getty Images

Пловдив е с най-много заведени дела за защита от домашно насилие, извън столицата. За миналата година те са 238, а от началото на 2015-а до средата на октомври са образувани 193.

Във Варна миналата година е имало 209 производства, в Бургас - 122. В София делата за домашно насилие миналата година са били 630, но делът им спрямо броя на жителите излиза по-малък, отколкото в Пловдив, пише „24 часа".

"В малки населени места като Ловеч и Смолян подобни производства се броят на пръсти, но това не означава, че там няма домашно насилие. Хората се познават и изпитват срам и страх да признаят, че партньорите им издевателстват над тях", каза адвокат Милена Кадиева от пловдивската фондация "Джендър алтернативи".

"Първата стъпка е пострадалите да подадат молба в съда за заповед за незабавна защита. С нея се определят мерки срещу насилника. Най-важните са отстраняването му от общото жилище и забрана да доближава дома, работата и местата за отдих и контакти на жертвата", обяснява адвокат Кадиева. Законът предвижда и възможност за превъзпитание на извършителите по програми за преодоляване на агресията.

По-често става въпрос за тормоз на мъжете спрямо жените. Насилниците са хора от всякакви възрасти, професии и социални групи. През 2014 г. например един от най-богатите мъже у нас е бил осъден на 1000 лв. глоба.

В "Джендър алтернативи" са се натъквали на ужасяващи истории от жени за брутален физически, психически и сексуален тормоз. Много от жертвите идвали със синини, кръвоизливи и фрактури. Пловдивчанка дори била парализирана след жесток побой от съпруга си. Свидетели на сцените често стават децата. Психолозите твърдят, че хлапетата получават трайна емоционална травма. Момичетата възприемат модела на жертва, а момчетата - на насилници. Това, което са видели вкъщи, го прилагат после в собствените си семейства.

В последните години се забелязва и обезпокоително нарастване на насилието над възрастни от страна на техните деца и внуци. Младите оказват натиск върху родители, баби и дядовци да им приписват апартаменти и земи.

Възрастните трудно вземат решение да дадат под съд близките си, тъй като за тях семейството е най-голямата ценност. Последният случай в организацията е с 89-годишна пловдивчанка, над която издевателствал внукът ѝ. Безработният младеж измъквал цялата ѝ пенсия и я пъдел от дома ѝ. Старицата получила заповед за незабавна защита от съда и той бил отстранен от жилището. Една вечер обаче го съжалила и го пуснала в дома си. След това прекратила делото срещу него.

Тийнейджър от Пловдив пък многократно е бил свидетел на жестоки побоища вкъщи, след които баща му принуждавал майката да правят секс. Веднъж така се вбесил от яростната съпротива на жена си, че разкъсал дрехите ѝ и я завлякъл в банята. Пуснал душа със студена вода, насочил го към лицето ѝ и се опитал да я изнасили. В този момент на вратата позвънили полицаи, повикани от 13-годишния им син.

Пред психолозите майката изразила тревога от промяната в поведението на детето. То започнало да драска ръцете и краката си до кръв, получавало пристъпи на задушаване, говорело за самоубийство.

Въпреки тормоза жената все още се колебаела дали да напусне мъжа си. При предишните ѝ опити да се разделят той нарязвал дрехите ѝ и я заключвал с дни в апартамента.

Нерядко психическият тормоз се упражнява над половинката и чрез фейсбук. Такъв е случаят с 40-годишен пловдивчанин, който имал забрана да се доближава до жилището и офиса на бившата си съпруга.

Той започнал да я засипва със заплашителни и обидни съобщения във фейсбук.

"Един ден ще ти го обясня очи в очи насаме. Тогава ще ме видиш за последно и ще заминеш на място, където никой няма да знае къде си. Когато свърши законът, започвам аз", написал насилникът.

70-годишна от Пловдив е потърсила помощ, тъй като била подложена на физическо насилие от страна на пълнолетната си дъщеря. Скандалите между двете започнали заради безразборните сексуални контакти на по-младата жена. Дъщерята биела майка си, заплашвала, че ще я удуши и ще я хвърли от 8-ия етаж. Преди месец едва не я убила, след като блъснала главата ѝ в масата.

Пенсионерката не си извадила медицинско и не предприела нищо, а биячката заминала за няколко дни извън града. При завръщането ѝ ситуацията се влошила.

Бабата подала жалба в полицията, но това не стреснало агресорката. Обяснили ѝ, че може да поиска от съда заповед за незабавна защита от домашно насилие. Жертвата обаче отказала.