/ ВМРО
ВМРО почете Съединението и годишнини от смъртта на Иван Михайлов и от убийството на Тодор Александров
На 6 септември, в деня на Съединението, ВМРО почете легендарния водач на организацията Тодор Александров, съобщиха от партийния пресцентър. Честванията са по повод 96 години от убийството на Александров и се състояха до параклиса "Свети Илия" над село Сугарево, Мелнишко, където е и гробът на войводата. На събитието присъстваха вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на Сандански Атанас Стоянов, народни представители, членове и симпатизанти на организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

Поклонението започна със заупокойна молитва и изслушване на българския химн и химна на ВМРО. Нови членове положиха традиционната клетва за вярност към ВМРО - над Евангелието, камата и револвера, се казва още в съобщението. Връчени бяха грамоти на участниците в традиционния поход "По стъпките на Тодор Александров", който продължава седмица в Пирин и дава планинска подготовка на младежи от Организацията. И тази година за пореден път над планината проехтя тържествен залп в знак на почит към Тодор Александров.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отбеляза, че се честват три събития в едно - Съединението, редом с годишнини от смъртта на Иван Михайлов и от убийството на Тодор Александров.

"Българите през 1885 г. успяха, защото имаха кауза. Не слушаха Великите сили или освободителката Русия, слушаха морала и сърцето си на българските патриоти - най-голямото дело. Имаха обща цел и не се деляха на леви и десни, умни и красиви", заяви Красимир Каракачанов.

ВМРО
ВМРО

Той разказа как Александров поема каузата за свобода и обединение и накрая загина за нея.

„Когато е ръководил ВМРО след Първата световна война, пак може да направим аналогия с днешно време - омраза, комунистическите пари унищожават нашата държава, делене на селяни и граждани. Тогава Александров тръгва на своя освободителен поход във вътрешната държава, за да обедини нацията против пропагандата от Югославия. Ето я аналогията с времето тогава. Тогава е бил обвиняван, че е зад правителството. Политическите конюнктури идват и си отиват, остават в историята такива като Тодор Александров и Иван Михайлов, които се жертват за страната си, Тодор Александров беше от тези, които жертва себе си, той се опълчи срещу империя като СССР“, разкри още Каракачанов за делото на великия войвода.

„Добрите българи помнят Тодор Александров, Иван Михайлов и многобройните четници, които защитават свободната българска държава. Днес на това място и в деня на Съединението целите и каузите, заради които сме тук са това, отново ни обединяват. Не искаме експерименти с българския народ. Не обръщаме погледа си нито на изток, нито на запад, пред нас е само българския идеал. България е вечна кауза. Нека да следваме заветите на Тодор Александров и Иван Михайлов, защото те заеха правилната страна - тази на България“, сподели още Красимир Каракачанов.

„Днес е денят на Българското съединение - дело, което е започнато и от Тодор Александров, който е убит на Равна бука и великия водач на ВМРО Иван Михайлов. Трябва да изпълним завета им за единно и неделимо отечество от Дунав до Бяло море и от Охрид до Черно море“, заяви от своя страна евродепутатът Ангел Джамбазки.

Той напомни, че днес тук, на това паметно място, са се събрали представители на българските родовете от Македония - Дрангови, Шапкареви, българи от Албания и Македония. „Те почитат паметта на тези велики водачи на ВМРО, за да няма граница между Охрид и Черно море“, каза още Джамбазки.

ВМРО
ВМРО