Крадци нахлуват в домовете ни като използват собствените ни ключове, оставени на вратата, и то от вътрешната страна. За новата мода при обирите на апартаменти съобщава NOVA. Преди дни няколко апартамента от един вход в столичен квартал са обрани по този начин само за една нощ. За новата схема потвърждават и от полицията.

Крадците стават все по-изобретателни, а техниките, с които проникват в дома ни - все по-безшумни и деликатни. 

Хванаха крадец, отмъкнал чанта с 4000 евро от микробус

Според професионалните ключари, вместо да затрудним крадците, с ключа в ключалката ги улесняваме. Схемата работи само при т.нар. "касови брави", а проникването става за секунди.

Експертите твърдят, че дори ключът да не е в ключалката, пробиването на този тип брави е детска игра за обирджиите. На пазара те могат да се намерят за 200-300 лв., а патроните от 500 лв.

Крадец задигна 14,2 млн. рубли от вила на пенсионер в Москва

Обирите на апартаменти през летните месеци, когато повечето хора са извън домовете си, зачестяват. Предупреждения от жертви на крадците заливат социалните мрежи. Според криминалисти в повечето случаи престъпниците действат в група от по двама-трима души. Повечето обири в апартаментите се извършват в интервала между 8 и 11 ч. сутринта, когато по-малко хора са си вкъщи, или нощно време, докато спим. Жилището се наблюдава поне 3-4 дни, а на крадците са необходими 3-4 минути, за да разбият вратата.

Тийнейджър откраднал, закопал и зазидал 12 000 лв. в пода на дома си

При дълго отсъствие от дома е препоръчително да не съобщаваме на много хора или в социалните мрежи. За по-голяма сигурност е добре да остъкляваме терасата или да поставяме метални решетки, както и да монтираме СОТ или видеонаблюдение, съветват криминалисти.

От бранша на ключарите предупреждават да подбираме и на какви професионалисти да се доверяваме, защото границата между професионалния ключар и професионалния крадец е тънка.
nova.bg