/ iStock/Getty Images
КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата в окръжни съдилища в страната на стойност 18 млн. лева., съобщиха от комисията.

В претендираната сума са включени 18 недвижими имота, както и осем моторни превозни средства.

Разследват депутат за пране на пари


Единият от исковете е за 12 186 620 лв. и е срещу Борис Бекяров, обвинен за участие в организирана престъпна група, с ръководител Васил Божков, за изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкуп и длъжностни престъпления.

Над 4,3 млн. лв. се претендират от наследниците на А.М., като КПКОНПИ е установила значително несъответствие в доходите. Обвиненията от прокуратурата са за извършване на лихварска дейност, без съответно разрешение. В исковата молба пред съда са включени и девет недвижими имота и едно моторно превозно средство.

Отнемат незаконно придобито имущество за близо 10 млн. лв.

Комисията търси и 73 471,39 от Трифон Филев, който е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице - митнически инспектор на МП "Калотина", е участвал в организирана престъпна група за подкупи.

Останалите средства, претендирани от КПКОНПИ, са от лица, обвинени като участници в престъпна група за производство и разпространение наркотици; от обвинен за документна измама; както и обвинен за участие в престъпна група за финансови и данъчни престъпления и други.