Ковачки не вярва акцията срещу него да има връзка с движение НАПРЕД
Ковачки не вярва акцията срещу него да има връзка с движение НАПРЕД / cнимкa: Sofia Photo Agency

Нямам финансови задължения и не мога да разбера защо ми бе наложена рекордна гаранция от 300 000 лева. Това заяви специално за Дарик бизнесменът Христо Ковачки. Той допълни, че не вярва днешната акция срещу него да е била свързана със създаването на новото политическо движение НАПРЕД.

„Аз съм готов да изтърпя много такива привикания, ако от това нещо ще има полза държавата и ще има някакъв позитивизъм. Предявено ми е обвинение за данъчни нарушения и ми е поискана гаранция от 300 000 лева. Към момента нямаме данъчни задължения, които да не са погасени. Нямам идея на основата на какви доказателства е направено това обвинение – нямаме данъчни актове, които не са платени, нямаме данъчни постановления, които да са висящи”, коментира Ковачки.

Относно размера на определената му гаранция той каза, че позитивното, което вижда в това, е, че „българските политици могат да се похвалят пред Европа, че на един човек с държавно и икономическо влияние са му повдигнати обвинения и му е поискана такава рекордна гаранция”.

„Не ми се иска да мисля, че това днес е форма на политически натиск, защото ще бъде жалко за България, ако чрез политически методи се разчистват сметките", сподели още Ковачки.

По-рано днес прокуратурата привлече Христо Ковачки като обвиняем за извършване на финансови престъпления в особено големи размери. До момента с разрешение на Софийския градски съд (СГС) са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта.

Цялото интервю с Христо Ковачки може да чуете в предаването „Денят” на Дарик.