Ковачева е разтревожена, че все още няма кандидати за конституционен съдия
Ковачева е разтревожена, че все още няма кандидати за конституционен съдия / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Ковачева е разтревожена, че все още няма кандидати за конституционен съдия
61278
Ковачева е разтревожена, че все още няма кандидати за конституционен съдия
  • Ковачева е разтревожена, че все още няма кандидати за конституционен съдия

Министърът на правосъдието Диана Ковачева определи като тревожен факта, че все още няма кандидати за поста на конституционен съдия и главен съдебен инспектор.

Коментарът идва само няколко часа преди да изтече крайният срок за внасяне на предложенията.

Това е третата по ред процедура за издигане на конституционен съдия от квотата на парламента след скандално провалените кандидатури на Венета Марковска и Галя Гугушева.

Правосъдният министър заяви, че ще е жалко, ако за пореден път изборът се провали и обясни, че не знае какви са причините до този момент да няма нито една официална номинация.

"Няма как да отговоря защо няма номинирани. Жалко, ако няма номинирани, но все пак смятам, че процедурите са важни, защото в рамките на тези срокове може по-добре да се обмисли кои да бъдат номинираните, а и да се направят съответните проверки. Това са ключови позиции, добре е да има номинирани. Смятам, че има колеги, които отговарят на условията", коментира Ковачева.

Тя подчерта, че не знае защо няма номинирани, но изрази надежда, че това не са процедурите за прозрачност.

До края на деня ГЕРБ може да издигне кандидатура за конституционен съдия. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му, всяка една парламентарна група e в правото си да издигне подходящи кандидати за съответния пост.

В случай, че все пак не бъде излъчен кандидат, това ще означава, че скоро ще трябва да бъде стартирана нова процедура. В момента Конституционният съд разглежда дела, но няма категорично становище дали той може да взима решения, ако един от членовете му не е назначен.