Комисията за смъртните случаи в МВР на кантар
Комисията за смъртните случаи в МВР на кантар / снимкa: Sofia Photo Agency

Партньорите на НДСВ в управлението най-вероятно няма да подкрепят искането на жълтите временна комисия да провери причините за зачестилите смъртни случаи на арестанти в полицейски управления. Георги Юруков от левицата изрази пред Дарик личното си мнение, че разследващите органи трябва да си свършат работата, без намесата на народните избраници. Подобно беше и становището на Ахмед Юсеин от ДПС. Двамата са членове на вътрешната комисия в Народното събрание.

Идеята на жълтите се подкрепя от повечето опозиционни сили в опозиция. Ася Михайлова от ПГ на Движение „Напред” изрази пред Дарик личното си мнение „за" формирането на такава комисия. БНД също застават зад идеята, лидерът на партията Николай Свинаров припомни, че в основата й стои опозицията.

От „Атака” все още нямат отговор на призива на ДСБ да се върнат в парламента в сряда, когато се очаква да се гласува предложението на жълтите. Към момента националистите не били търсени от хората на Иван Костов и не искат да си общуват с тях чрез медиите.

Ако „Атака” бъде в залата и заедно с останалите в опозиция подкрепи идеята, решаващи ще се окажат гласовете на независимите депутати, които традиционно не гласуват консолидирано.