Комисията по петиции в ЕП видя отблизо ТИР-трафика в Габровско
Комисията по петиции в ЕП видя отблизо ТИР-трафика в Габровско / Дарик радио - Габрово
Представители на Комисията по петиции към Европейския парламент спряха за десетина минути движението на пътя за Шипка в габровския квартал "Бичкиня". Делегатите искаха да установят достоверността на фактите, изложени в петицията на габровци срещу ТИР-трафика.

„В момент, когато България има достъп до Европейските фондове, трябва да се направи нещо, за да се осигури спокойствие на гражданите и те да не бъдат измъчвани постоянно от този шум”, каза представителят на комисията Давид Хамерщайн.

По думите на заместник-председателя й Кати Синот ще бъде оказан натиск върху ЕК, за изразходване на средствата с цел решаване на проблема. Тя призова габровци да не се отказват и да продължават борбата с трафика. Комисарите определиха реалната ситуация в квартала като много по-лоша от описаната в петицията.

„Трансевропейската мрежа трябва да намери трайно решение на проблема чрез построяване на тунел или на обходен път”, каза още Давид Хамерщайн. Той съобщи, че предстоят срещи в Министерство на транспорта и с директора на Генерална дирекция „Транспорт” в Брюксел, където ще се постави въпроса за шума, замърсяването и опасността за здравето на гражданите в Габрово, предизвикани от трафика на тежкотоварни автомобили.

Други новини от Габрово