Комисията по досиетата установи принадлежност към ДС на съдии
Комисията по досиетата установи принадлежност към ДС на съдии / netinfo

22-ма действащи съдии са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Четирима от тях са върховни съдии, а 8 са председатели и заместник-председатели на съдилища в страната. Това оповести Комисията по досиетата. Комисията е проверила 1782 съдии, а други 511 не подлежат на проверка.

Двама от съдиите, сътрудничили на Държавна сигурност, са от Върховния административен съд - Александър Еленков и Славка Найденова, още двама са от Върховния касационен съд – Борислав Ангелов и Пламен Томов. Към структурите на Държавна сигурност са принадлежали още председателите на Военния съд в Плевен Емил Райковски, на Окръжния съд в Сливен Мартин Сандулов, на Апелативния съд в Бургас Мелкон Мелконян, на Районните съдилища в в Момчилград Здравко Синабов, в Провадия Костадин Бандутов, в Айтос Любомира Попова, и.д.председателят на Софийския районен съд Николай Маджаров, както и заместник-председателят на Административния съд във Варна Илия Пачолов.

В списъка на сътрудниците са още съдиите от Окръжните съдилища във Варна Владимир Георгиев, в Смолян Володя Янков, в Ямбол Иван Иванов, в Апелативния съд – Велико Търново Здравко Трифонов, оповестен миналата година като бивш член и говорител на Висшия съдебен съвет, в Габровския административен съд Иван Цонков, в районните съдилища в София Любомир Луканов и в Перник Иво Иванов, военните съдии в Плевен Мариан Иванов и в София Стефан Илиев, както и шефката на бракоразводните състави в Софийския градски съд Росица Дамянова.