„Ще вали често през следващите дни, но валежите няма да са постоянни. През втората половина на следващата седмица ще се разредят като часове на валежи. Ще имаме и повече слънце. По-силно ще вали в понеделник в цялата страна, когато очакванията са да паднат 20-30 литра на кв.м.”, заяви климатологът Симеон Матев в ефира на „Събуди се”.

Причина за лошото време е циклон, който се е зародил над Либия и Тунис, а в момента се е насочил към Балканите. Интересното е, че той бързо ще отиде на север и ще донесе дъжд в района, като Украйна. За България важното е, че той ще отмина бързо.

Облачна събота, на много места ще вали

Снежната покривка все още е голяма и този уикенд е последният, в който любителите на зимните спортове могат да се възползват от снега в зимните ни курорти. Отворени са пистите на Витоша, Боровец и Мальовица.

„По високите части на планините действително има огромно количество сняг, който ще започне да се топи. Експертите правилно са взели проби, за да прогнозират колко вода ще се получи от снега. Има ли сняг, има опасност и от лавини. Но за разлика от предишните дни, когато валя нов сняг, сега опасността е над 2000 м.”, каза още Матев.

iStock/Getty Images

И в неделя ще е облачно със слаби превалявания на много места. Повече дъжд ще вали в Северозападна България. Температурите ще се повишат едва с 1-2 градуса, но все още ще е хладно за средата на април.

Новата седмица ще започне с интензивни валежи. В понеделник има опасност да паднат значителни количества в Централна и Източна България. Има риск от бързо повишаване на речните нива. Във вторник също ще превалява. Матев прогнозира, че след вторник ни очакват повече слънчеви часове и високи температури. От сряда започва затопляне и слънцето ще се покаже. Още в четвъртък термометрите на места ще достигат до 20 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg