Коалицията не е в час с очакванията на ЕС, смятат от БНД
Коалицията не е в час с очакванията на ЕС, смятат от БНД / Sofia Photo Agency

"С решенията си от Банско управляващите показаха, че не са в час с очакванията на хората и Брюксел", това заяви Пламен Панайотов от Българска нова демокрация. Панайотов коментира, че от форума на тройната коалиция не разбрал как управляващите ще се справят с блокирането на евросредствата, макар да определят проблема с усвояването им като приоритет на приоритетите.

"Това, което те трябваше да свършат в Банско, е да направят работна група, която да прегледа изпълнението на проектите по САПАРД, защото там бяха спрени всички проекти", заяви зам.-председателят на БНД Лидия Шулева. По думите й бюджетният излишък за тази година ще бъде изхарчен нерационално. Според нея вместо с него да се покриват средства по европроектите, те могат да отидат в Сребърния фонд. Тя обяви данни на Държавната комисия за стоковите борси и тържища за повишението на цените. Според справката за една година олиото е поскъпнало с 86%, а брашното с 63%.

Лидерът на БНД Николай Свинаров смята, че смисълът на форума в Банско е бил само едни – БСП и ДПС да натиснат НДСВ да не подкрепи опозицията при искания вот на недоверие към правителството.