Пламен Димитров
Пламен Димитров / БГНЕС, архив
Очакваме 120-150 лв. средногодишно увеличение на заплатите, което кореспондира и надминава обявените намерения на партиите по време на предизборната кампания, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Труд.

КНСБ: Заплатите в България растат, но не достатъчно бързо

Той апелира партиите да намерят формула и да съставят правителство възможно най-скоро, тъй като забавянето носи рискове за икономиката ни. По неговите думи процедурата по изготвянето на Бюджет 2018 е напреднала значително, а именно там трябва да бъде отразено обещаното увеличение на доходите.

Колко българи работят на минимална заплата?

Втората важна причина за увеличението на заплатите е свързана и със задържането на кадрите. Пламен Димитров припомни статистиката, според която от 2008 г. насам близо половин милион българи в активна възраст са отишли на гурбет. Той опроверга категорично твърденията, че производителността на труда у нас е ниска и поради това и заплащането не е високо.“Не е нормално производителността в България да е близо 45 на сто от европейската, а работниците да получават едва 16 на сто от средните заплати на континента. В Чехия например производителността на труда е 67 на сто спрямо немската. Заплащането е 33 на сто от германското”, обясни лидерът на КНСБ.

Бизнесът настоява за премахването на минималните осигурителни прагове

Той увери, че очаква подкрепа от европейските синдикални партньори да се сложи край на социалния дъмпинг с ниските доходи у нас. Според него един от начините за това е заплатите да се договарят директно в мултинационалните компании в цяла Европа, включително и в България, което ще доведе до повишаване на заплащането в страната.
Труд