КНСБ иска 15-процентно увеличение на заплатите във ВиК сектора
КНСБ иска 15-процентно увеличение на заплатите във ВиК сектора / пресцентър, КНСБ
Необходимо е спешно увеличение на възнагражденията на работещите във ВиК сектора с 15%. В системата работят 16 хил. души, 6500 от тях към септември миналата година са на минимална работна заплата. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместна пресконференция със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков след работна среща за проблемите във ВиК сектора, инициирана от конфедерацията и Национален браншови синдикат „Водоснабдител“.
 

пресцентър, КНСБ



Заетите в сектора са специалистите, които вярват, че това, което правят, е в полза на хората. Те работят в трудни условия и са основния капитал, без който нищо не може да се случи. Ако искаме да ги запазим, трябват спешни мерки, подчерта Димитров. За КНСБ увеличението на заплатите във ВиК сектора няма алтернатива. Пазарът на труда достигна дотам, че вече има дружества без нито един ВиК инженер и това е реална заплаха за дружествата, предупреди Димитров.  Заради това, че няма аварийни групи, канализационната система прилича на надупчено швейцарско сирене. На тези заплати, с такова обществено обругаване на тяхната дейност, никой няма да иска да работи, каза Димитров.

Български ВиК холдинг ще обединява всички държавни дружества

Той посочи, че при средна работна заплата от 1249 лв. в страната за миналата година, във ВиК системата средната заплата е 921 лв. или с близо 40% по-ниска. За да се реализира 15 процента ръст на възнагражденията, са необходими над 30 млн. лв. Средствата могат да дойдат както от вътрешни преструктурирания, така и от реализиране на икономии или повишаване на събираемостта. Стъпките в тази посока и реалният резултат могат да се очакват още в средата на годината.
 

пресцентър, КНСБ



Пламен Димитров подчерта, че важният въпрос при изграждането на ВиК холдинга, който също бе обсъден на работната среща, е да не се засегнат интересите на работещите в системата.
Зам.-министър Нанков също обясни, че възнагражденията в сектора са ниски. Те изостават с 300 лв. от средната работна заплата в страната. С близки до нейните нива са възнагражденията в дружествата във Варна, Пловдив и Русе, докато в Кюстендил, Перник, Видин и Монтана изостават с 37-40% от средните за страната.

Необходими са механизми, за да започне догонване с по-бързи стъпки. Сред тях са нормативни промени, за да се преодолее свръхрегулацията на сектора, както и промени, свързани с бъдещия ВиК холдинг. Амбициите ни са в новото дружество да бъде включен и лицензиран търговец на електроенергия само за ВиК дружествата, чрез което ще се постигне частично редуциране на разходите за ток, обясни Нанков. За някои от дружествата разходът за електроенергия на свободния пазар е сериозен. За подобряване на състоянието им ще се работи и за повишаване на събираемостта на вземанията. Несъбраните дългове са за 117 млн. лв., от които 81 млн. са на битови абонати.