Аз не съм човекът, който трябва да дава препоръка, но съветвам лидерите на политическите партии, понеже предстоят местни избори, да не си правят евтин пиар на гърба на нещастието на хората. Това заяви кметът на Етрополе Димитър Димитров след среща с министъра на вътрешните работи по повод наводненията, цитиран от БГНЕС.

Кметът на Врачеш Марин Бончовски и кметът на Берковица Димитранка Каменова изразиха съгласие с тази позиция.

„Ние си изплакахме болките, кой какво и как има, така че разчитаме на помощ от министерството“, заяви кметът на Врачеш Марин Бончовски и уточни, че конкретно неговите болки са свързани с възстановяването на инфраструктурата, почистването на реките и участъците, които трябва да бъдат почистени, съединяване на второстепенни и третостепенни пътища.

След дъждовете в страната: Наводнени къщи, откъснати пътища и излезли реки (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той съобщи, че утре на място ще отиде хидроспециалист, за да види специално за реката какви мерки следва да се предприемат. На този етап кметът на Врачеш не може да коментира какви средства ще бъдат необходими.

„Проектите, които ще има точно за това наводнение, ще са приоритет“, каза Бончовски по повод това дали от МВР са се ангажирали да поемат конкретни ангажименти.

Кметът на Берковица Димитринка Каменова отбеляза от своя страна, че тепърва предстои да се гледа бюджетът, както и бюджетите на общините. „Надявам се, проектите, които ще входираме, да бъдат разгледани, защото все пак ние сме едни от бедстващите общини в страната“, подчерта тя.

Каменова посочи, че в Община Берковица проблемите доста, като предимно са свързани с инфраструктурата.

Водното бедствие в Северозапада (ОБЗОР)


„Няма как да говорим за срокове, трябва ние да представим документите от това, което предстои, и тогава те ще бъдат разгледани от Комисията по бедствия и аварии, и евентуално одобрени. Надяваме се, до края на месец юни да приключим с документите и те да бъдат внесени в комисията“, обясни тя и допълни, че хората не искат да разберат проблема, държавата или общината, а искат всичко да им бъде направено, за да могат спокойно да си стигнат до дома и да се приберат при семействата си. Каменова заяви, че като кметове са длъжни да отговорят наистина на очакванията на хората.

Няма как да коментираме помощите с МВР.  Коментирахме ги в събота с министъра на труда и социалната политика, която беше в Берковица. Има определени суми, до които може да се достигне помощта, стига нашите съграждани да желаят тази помощ и да я заявят“, каза кметът на Берковица.

С МВР на срещата по-рано са коментирани проектите, които могат да помогнат за възстановяването, както и превантивни дейности.

Димитров коментира, че и в Етрополе проблемите са същите, каквито са и в останалите общини – основно, свързани с инфраструктурата.

„Има отнесени пътища. При нас има един мост, за който ще трябва голяма инвестиция. Това е мостът, които води към помпената станция за питейни води“, обясни той, добавяйки, че помпите са спрени, водата още е негодна за пиене.

Когато РЗИ се произнесе, че водата е годна за пиене, за ползване за битови нужди, тогава ще бъдат пуснати помпите, съобщи кметът на Етрополе.

Димитров е категоричен, че във всяка община се предприемат мерки във връзка с чистенето на коритата на реките, но те зависят от бюджета, с който разполагат общините. „Не искам да кажа, че е символичен, но според възможностите, които сме имали да отпуснем като средства за бедствия и аварии, сме свършили някои работи. Сигурно има и при нас проблеми като организация в самите ни общини“, каза още той и посочи, че основният проблем не е организацията, а финансирането.

Кметът на Етрополе подчерта, че Комисията по бедствия и аварии все още не е сформирана, защото има още заместник-министри от почти всички министерства, които не са назначени.

„Най-напред ще трябва да се структурира тази комисия и някъде юли месец, по думите на министъра на вътрешните работи, ще имат готовност да разгледат нашите проекти, така че ще се надяваме тогава да се случат нещата. Основните ни проекти са за корекция на реките, които са в общината, за моста и за възстановяване на пътищата“, заяви той и добави, че за конкретни суми не е говорено, защото и от общините не са готови със строително-монтажните работи и не са остойностили това, което трябва да се направи. Според него е възможно пак да има проблемни дъждове, така че продължават да работят и се надявам, че ще се справят.

Според кметовете на бедстващите общини от срещата с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов е имало смисъл. „Аз съм доволен от това, което държавата направи към момента, и най-вече от вниманието. Да, още не са ни отпуснати материални средства, но това, което се направи за няколко дни – среща с министъра на труда и социалната политика, среща с министъра на вътрешните работи, утре имаме среща с областния управител, така че това са неща, които общо взето поне координират действията на различните институции“, каза още кметът на Етрополе.