Киряк Цонев: Атентатът е удар и срещу растящите възможности на туризма ни
Киряк Цонев: Атентатът е удар и срещу растящите възможности на туризма ни / снимка: БГНЕС
Експертът по Близкия изток Киряк Цонев пред Дарик
55345
Експертът по Близкия изток Киряк Цонев пред Дарик
  • Експертът по Близкия изток Киряк Цонев пред Дарик

Експертът по Близкия изток Киряк Цонев смята, че атентатът в Бургас е резултат от недооценяване на предварителна информация, която нашите специални органи са получили от съответните израелски власти. Той припомни предупреждението от страна на израелски представители за засилване на сигурността при пътуване на израелски туристив началото на годината.

„Това българско отпускане с времето и недооценка на всичко това, което става и това, което е възможно да стане, довежда и до такива удари. Този удар за мен е не само срещу самите израелци или Израел - ние сме свикнали с подобни информации за нападения, - но в същото време не може да не си даваме сметка, че това е много силен удар срещу растящите възможности на българския туризъм", каза той пред Дарик.

На въпрос защо точно в България и в този момент е извършен атентатът, Цонев отговори: „България се намеси в един конфликт, който е сирийски, в който има фактическа намеса във вътрешните работи на една суверенна държава и за мен това е едно предупреждение от някои ислямистки части именно за тази намеса".