Кирил Рашков излезе предсрочно от затвора
Кирил Рашков излезе предсрочно от затвора / снимка: БГНЕС

Освободиха Кирил Рашков от затворническото общежитие в Пловдив. На портала го чакаха съпругата му Костадинка и Ангел Рашков с "Мерцедес" с великотърновска регистрация, предаде БГНЕС.

Облечен в елегантен, леко отеснял костюм, известният като цар Киро мина през кордона журналисти с думите: "Питайте защо съм лежал, истината ще излезе наяве".

На въпроса "къде отива", съпругата на скандалния ромски бос Костадинка отговори, че отиват в София. Тя добави, че не е вярно, че никой не ги искал в Катуница - напротив, "всички ги искали".

Фамилията на Кирил Рашков няма право на достъп до имотите си в село Катуница.

Възбраните, наложени от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, са в сила и касаят всички имоти на ромската фамилия. Информацията потвърди пред Дарик и кметът Красимир Юруков.

Рашков бе освободен от затвора тази сутрин, въпреки, че срокът за наложеното му наказание лишаване от свобода не е изтекъл.

Той излежа присъдата си за отправена закана за убийство към близките на загиналия при безредиците в Катуница Ангел Петров.

Директорът на затвора Божил Иванов каза, че Кирил Рашков се освобождава предсрочно, тъй като е полагал обществено-полезен труд като градинар в затворническото общежитие.

По информация на Дарик този месец Кирил Рашков е купил нова къща в центъра на Пловдив. Той притежава и етаж от друг имот в града. Пред районния полицейски инспектор Рашков е заявил готовността си да не се връща в Катуница.

Жителите обявиха твърдата си позиция да не допускат ромската фамилия в селото. Те имат и подкрепата на кмета Красимир Юруков, който уточни, че към момента обстановката е спокойна и няма никакви индикации за ескалиране на напрежение.

Няма законово основание за изселване на Кирил Рашков и родата му, коментираха пред Дарик юристи, запознати със случая. Правен абсурд е, че според Закона за етажната собственост, живущите в един блок имат право да изгонят свой съсед, ако се вземе решение на общо събрание. Жителите на едно село обаче нямат правно основание да изселят някой.

Такава възможност е давал Законът за лицата и семействата, който е отменен преди години.

Жителите на Катуница въстанаха срещу ромската фамилия и раздадоха правосъдие, като изгориха палатите им. Пет месеца след размириците, в началото на 2012 г., самопровъзгласалият се за цар Кирил Рашков бе осъден заради закана за убийство срещу вуйчото на прегазения Ангел Веселин Христев и Иванка Петрова.

Внукът на Цар Киро - Ангел Рашков, също бе арестуван за заплахи с убийство. Той получи ефективна присъда от 8 месеца.