Министър Кирил Ананиев
Министър Кирил Ананиев / БГНЕС, архив
Кирил Ананиев предлага нов модел за здравноосигуряване
98985
Кирил Ананиев предлага нов модел за здравноосигуряване
  • Кирил Ананиев предлага нов модел за здравноосигуряване
Два варианта за нов здравноосигурителен модел предлага здравният министър Кирил Ананиев. И в двата случая се предвижда допълнително здравно осигуряване чрез застрахователи, но в единия случай то ще бъде задължително, а в другия - доброволно при пълна демонополизация на здравната каса.
 
Все още обаче липсва конкретика по отношения на предложения за нов модел на здравноосигуряване. Предвижда се вноската, която ще внасяме на месечна база, да остане в размер на 8% от дохода. Не е ясно обаче какъв ще е процентът на доплащането към застрахователите.

Само 6% са съгласни лично да внасят повече средства от сегашната си здравна осигуровка

Заговори се за сума т 12 лева на месечна база при модела за задължителното допълнително осигуряване. За да се реализира той обаче, статутът на Националната здравноосигурителна база (НЗОК) трябва да бъде променен като застрахователен. Лекарите в извънболничната помощ пък ще бъдат задължени да сключват договори с всички застрахователи, а пациентите сами ще избират своето дружество.

При другия модел се предвижда доброволно допълнително осигуряване и пълна демонополизация на здравната каса.
 
Ананиев не отрече, че предложенията му крият и рискове. Един от тях е да се запазят нерегламентираните плащания, а другият се отнася до пациентите и невъзможността да бъдат информирани подробно за дейността на дружествата, в които са застраховани.
 
Идеите си министър Ананиев представи на кръгла маса, на която бе изнесена и статистика от национално проучване, което показва, че едва 6% са "за" увеличение на размера на здравната осигуровка.
 
Анкетата показва още, че България е на първо място в Европа по брой хоспитализации на глава от населението. Средната продължителност на живот у нас е 74 години, което я прави втората най-ниска е Европа.