След като повече от един месец искаха промени в Конституцията, сега се дава възможност, коментира вицепремиерът
Коалиционният партньор и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че премиерът Бойко Борисов още рано сутринта го е запознал с решенията си и промените в основния закон, които ще внесе ГЕРБ.

Вицепремиерът отвърнал "Добре, само че ние поставяме и тези наши виждания за промени в Конституцията", разкри той в интервю за Dariknews
.

А впоследствие и ВМРО излезе с 6 предложения за промени, сред които образователен ценз до 16 г. за гласоподаватели, увеличени президентски правомощия, задължителна казарма, отмяна на института ВНС. В противен случай, по думите му, няма смисъл да се отваря изобщо Конституцията заради само две промени в частта за съдебната власт и за парламента.

"Дали ще се отиде към ВНС, зависи от това дали политическият елит може да постигне някакъв консенсус по това какво ще се променя. Извинявайте, ама само за намаляване на броя на народните представители в парламента и за разделяне на ВСС на две камари на съдиите и на прокурорите не виждам смисъл да губим поне година-година и половина за провеждане, правене на нова Конституция, 400 депутати, които във ВНС ще ги издържа данъкоплатецът. И накрая в тази Конституция трябва да се напише, че с нея се отменя ВНС като един отживял институт. Така че, ако по тези неща няма съгласие, ние нямаме никакъв ангажимент да подкрепяме идеята за свикване на ВНС. В края на краищата - нали искаме промени", коментира Каракачанов.

Борисов взе решението: Време е за рестарт, ВНС и нова Конституция (ВИДЕО)

В отговор на упреците, че управляващите искат да спечелят време, Каракачанов коментира: "Първо не искам да печеля никакво време. В края на краищата, изборите са основното средство, от което се разбира кой колко влияние има в обществото, а не колко силно викаш или колко платени протестъри си извадил да затворят онази или другата улица. Изборите са единственото средство", отсече той.

И потвърди, че този ход е в отговор на исканията на протестиращите.

"След като повече от един месец искаха промени в Конституцията, сега се дава възможност тези промени да бъдат направени по единствения най-добър начин, а не чрез кръпки, каквито бяха кръпките, когато Христо Иванов беше министър в предишнто правителство на Бойко Борисов. Ако искат. Ако не искат, и тази Конституция може да върши някаква работа", коментира пред Dariknews вицепремиерът.

По повод негативните реакции на лидери на протестите, които вече не искат конституционни промени и ВНС, Каракачанов заяви:

"Което какво означава - че така нареченото кафяво трио и другите самообявили се за лидери на протеста всъщност не се интересуват от фундаментални промени, за каквито говорят, уж и каквито иска обществото, а се интересуват от предсрочни избори, за да могат да седнат на удобните места в парламента и да получават едни много добри заплати".

"Ако говорим за някаква промяна в обществото, тя може да стане само след фундаментална промяна в Конституцията. На базата на тази промяна може да се променя и законодателството. Най-бързата промяна може да стане с ВНС. Няма как да стане с обикновено НС, каквото е това или каквото ще бъде следващото", добави той.

Чуйте цялото интервю с Красимир Каракачанов в аудио файла.