Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ / БГНЕС
За година управляващите сътвориха хаос относно машинното гласуване. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за поправки в Изборния кодекс. 

По думите държавата трябва да закупи машините, да направи софтуера, да обзепечи съхранението и охраната на тези устройства.

"Връща се е хартиеното гласуване без да се реши основният проблем с отразяването на резултатите в протоколите на СИК - дебело подчертан като проблем. Този ходи напред-назад, толкова характерен за ГЕРБ е напът да създаде безпрецедентна ситуация след изборите с отхвърляне на резултати и създаване на недоверие. За 10 години трябваше да сте научили урока за скъпата цена на лъжите в политиката. Кого лъжете? Няма как да твърдите, че искате машинно гласуване, като го възлагате на ЦИК, без да е осигурен необходимият властови ресурс и административен капацитет", отсече Карадайъ.

"Това, че сте заложили ЦИК да бъде удобният виновник, няма как да ви спаси от отговорност. Дайте да организираме едни нормални избори", призова лидерът на ДПС.

Той защити и предложението, внесено от движението, за агитация на майчин език с осигурен превод. По думите му се отнемат права по Конституция и призова законотворците да спазват сегашния основен закон, преди да го променят.

"Съгласно Конституцията и изборните правила в ЕС, граждани, които не са български граждани, но на държави членки в ЕС, без да имат задължение на знаят български, могат да гласуват не само в нашите местни избори и избори за вропарламент, а могат да бъдат и кандидати в местните избори и за евродепутати без да знаят български", даде пример Мустафа Карадайъ.

"Да, аз съм български гражданин и съм турчин. Говоря на турски, там където трябва, и говоря на български, там където трябва да говоря на български. Няма какво да ми ограничават тези права. Но тук с предразсъдъците си нарушавате европейските правила", продължи той.