Кандидат-студентите покриват сами здравните си вноски преди университета
Кандидат-студентите покриват сами здравните си вноски преди университета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кандидат-студентите сами трябва да покрият здравните си вноски преди университета
54900
Кандидат-студентите сами трябва да покрият здравните си вноски преди университета
  • Кандидат-студентите сами трябва да покрият здравните си вноски преди университета

Кандидат-студентите трябва да плащат сами здравните си вноски преди да започнат обучението си в университет. Пред Дарик говорителят на данъчните Росен Бъчваров обясни, че обикновено на зрелостниците им се налага сами да погасят между една и три здравни вноски от 16,80 лева. Причина за това е, че в периода между завършване на училище и започване на университетското образование, когато държавата поема здравното осигуряване на редовните студенти, се образува няколкомесечен период без здравни вноски, което може да доведе до прекъсване на здравноосигурителните права на бъдещите студенти.

В момента под 40% от студентите се сблъскват с казуса по прекъснати права заради неплатени вноски преди началото на следването им.

За да поеме държавата здравноосигурителните права на студентите, те трябва да учат редовно и да не се осигуряват на друго основание - например трудов договор, обясни Бъчваров.

„Държавата осигурява учениците в средните училища до момента на тяхното завършване. Държавата осигурява и новоприетите редовни студенти до навършване на определена възраст. Но в диапазона от завършване на училище до приемане в университета остават най-често един, по-рядко два и почти никога три цели календарни месеца, за които се дължат по 16,80 лева здравноосигурителни вноски”, коментира той. 

Ако кандидат-студентът е приет за обучение в университет в чужбина, той трябва да удостовери, че учи там в края на всеки семестър и здравните му права ще бъдат запазени в България. „Добрата новина е, че те могат да се представят от родителите и не е необходимо това да става лично. Към момента единствения възможен начин българските студенти в чужбина да поддържат здравния си статус актуален е постфактум да се представя документ, удостоверяващ техния статус. Няма специална форма, и не би могло да има, защото един е документа, който издава Сорбоната, друг университета в Мюнхен, трети и четвърти извън Европейския съюз”, обясни Бъчваров.

Ако в последните три години имаме три месеца неплатени здравни вноски, губим здравноосигурителни права. За три месеца общо сумата за здравни вноски е малко над 50 лева.