Калпавата спасителна операция на български футболен бос показа силата на мафията
Калпавата спасителна операция на български футболен бос показа силата на мафията / Sofia Photo Agency

50 дни след отвличането на Ангел Бончев, президентът на българския носител на купата на страната, съпругата му Камелия реши, че няма друг избор освен да удовлетвори исканията на черноморските гангстери, пише в свой материал британският вестник "Таймс". Тя тръгна към мястото на срещата с чанта с няколкостотин хиляди паунда в брой. Хладнокръвието й бе подплатено от това, че специалисти от Министерството на вътрешните работи я следят и ще осигурят освобождаването на съпруга й и залавянето на откупа. Оказа се, че доверието й не почива на стабилни основи.

Госпожа Бончева също бе отвлечена под носа на полицаите, докато предаваше парите. Тя продължава да е в неизвестност, докато съпругът й Ангел, бивш борец, бе открит да блуждае "в безпомощно състояние" в околностите на София, след като е бил измъчван по време на пленничеството си. Нескопосаният спасителен екип бе арестуван като поредно доказателство за невъзможността на България да овладее ширещата се организирана престъпност няколко дни, преди да бъде публикуван неодобриталеният доклад на Европейския съюз.

Докато 47-годишният президент на Литекс се възстановява във Военна болница в София, опозицонните партии обвиниха правителството за провала на неговите хора. "Случаят с отвличането на Ангел Бончев и на съпругата му след това е поредното доказателство за невъзможността на държавата да гарантира сигурността и спокойствието на своите граждани и поредна демонстрация за некомпетентността на Министерството на вътрешните работи", обявиха група партии.

България страда от епидемия от отвличания, която изобщо не помага на реномето й, докато Европейската комисия се подготвя да обяви, че ще спре милиони евро от субсидиите за най-новия член на ЕС. С 11 млн. евро от касата на ЕС, предназначени да подпомогнат българската инфраструктура през следващите 6 години, представителите на Брюксел са ужасени от увеличаващите се доказателства, че по-голямата част от парите отиват в ръцете на престъпници. В проект на доклада, който ще бъде обявен официално в сряда, Европейската комисия заявява: "България трябва да поеме ангажимент да прочисти администрацията си и да даде гаранции, че помощта, която получава, достига до нейните граждани и не се източва от корумпирани чиновници, действащи съвместно с организираната престъпност".

България се присъедини към ЕС заедно със своята съседка Румъния през януари миналата година, завършвайки историческото разширяване за включването на бившите комунистически страни от Източна Европа. Дори преди това съществуваха опасения, че присъединяването е прибързано без изпълнение на изискванията от България и Румъния за провеждането на основните управленски и юридически реформи, необходими прочистването на структурите им от влиянието на организираната престъпност.

Да бъдеш футболен магнат пък е една от най-рискованите дейности в България: господин Бончев е направо щастливец в сравнение с тримата президенти на Локомотив Пловдив от близкото минало, застреляни от въоръжени лица в стила на филмите за мафията. Александър Тасев, който се занимаващше с внос и износ, бе открит в черния си Мерцедес в София с 2 огнестрелни рани в главата. Предшественикът му Георги Илиев бе застрелян от снайперист в черноморски курорт. След падането на комунизма в България са извършени около 150 подобни убийства, но нито едно от тях не завърши с присъда, което е знак, че държавата е неспособна да се заеме с престъпността по високите етажи.

Бившият председател на Българската агенция "Пътища" помага на полицията в разследването й, след като бе принуден да подаде оставка за предоставянето на договор за 50 млн. евро на фирма, собственост на брат му. Службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ, която разследва "криминална мрежа" от над 50 компании, групирани около български бизнесмен с връзки с високопоставени политици, обяви, че той е замесен в злоупотреба с помощи за селското стопанство на стойност 32 млн. евро. Не е учудващо, че лидерите на ЕС се опасяват все повече за парите си. Докладът накара проевропейските реформисти в София от опозицията да започнат действия за гласуване на вот на недоверие на правителството на 42-годишния премиер Сергей Станишев. Той бе приветстван като реформатор, но не успя да се справи. Западните държави-членки на ЕС са уморени от обещанията му за действия и възнамеряват не само да спрат помощите, но и да замрадят приемането на България в Шенгенското пространство, в което влиза по-голямата част от Европа. Вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви вчера, че Министерството на вътрешните работи е било преструктурирано, за да се захване с организираната престъпност. "Ще отнеме време, но няма начин да споделя мнението, че България е страна на мафията.Това не е истина. Трябва да гледаме към Южна Европа за това", каза тя.

Корупция и убийства

-Между 2001 и 2006 г. 150 души бяха убити в предполагаемо разчистване на сметки на подземния свят. Жертвите включваха един от най-големите банкери в България и един от най-големите вносители. Няма присъди по случаите.

- България е на 64-то място в индекса на Трансперънси Интернешънъл за корупция.

-През февруари председателят на Българската държавна агенция "Пътища" трябваше да си подаде оставката, след като според твърдения е осигурил договор на стойност 50 млн. евро на компания, собственост на брат му.

-През май Брюксел замрази 315 млн. паунда с помощи, а премиерът Сергей Станишев призна, че правителството не е успяло да се заеме ефективно с корупцията през последната година.

-В момента се създава независима полицейска структура и се повишават заплатите в опит служителите на реда да бъдат по-малко уязвими от организираната престъпност.

-Министърът на вътрешните работи Румен Петков бе уволнен през май, след като парламентарен доклад посочи връзката му с представители на организираната престъпност, а в министерството бяха открити пропуски по отношение на изтичане на секретна информация, посочва британското издание. (БГНЕС)